Обществена поръчка за преработка на инвестиционен проект, предвиждащ реконструкция на изоставения от 12 години Дом на учителя в Младежки център обяви Община Русе. Емблематичната сграда, която повече от век краси главната улича „Александровска“, бе прехвърлена в собственост на Общината през 2018 г. За обекта вече има изготвено техническо задание за проектиране, съгласувано с Министерство на културата, издадена е и виза за проектиране от главния архитект на общината Иван Ениманев, съгласувана и с Националния институт за недвижимо културно наследство. 
Изисква се проектът да включва множество помещения, необходими за функционирането на бъдещия Младежки център - зали за обучения, включително за семинари с минимум 100 участници, за дигитални и езикови обучения, сензорна стая с мултимедия, стаи за настаняване на поне 15 души, съблекални, тоалетни и др. 
В двора трябва се изгради и лятно кино. Съществуващото фоайе с вход от ул. „Александровска“ ще се запази, но към него трябва да се проектират рецепция, кабина за охрана, минибиблиотека и кафе-бар или бюфет.
Фасадите към „Александровска“ и площад „Елиас Канети“ и североизточната фасада ще се подложат на цялостен ремонт, включващ възстановяване на мазилки, цокли, пиластри, корнизи, декоративни елементи, стрехи и др. За тях ще има отделен проект за реставрация и консервация като обособена част от архитектурния проект.
Предвижда се подмяна на всички прозорци, витрини и врати без зазиждане на съществуващи или избиване на нови отвори по фасадите. Всички външни кабели по фасадите ще бъдат премахнати. Няма да се допуска поставяне на външни тела на климатици по фасадите към ул. „Александровска“ и пл. „Елиас Канети“.
Общината ще плати до 29 хил. лева без ДДС за преработка на проекта, като за работата се предвиждат максимум 30 дни. След което ще може да се пристъпи към много по-тежката процедура за избор на изпълнител на сложния архитектурен проект. Сградата е необитаема от 2010 г. и е в окаяно състояние. 
Общата площ на имота е 1031 кв.м, в него има пет сгради. Едната от тях - тази, която десетилетия наред привлича погледите на минувачите, но също и апетитите на амбициозни предприемачи - е построена в края на 19 век от именития гръцки архитект Спирос Валсамаки, като предназначението й е за кантори и складове на голямата житарска фирма „Бебис и синове“. Времето сменя и предназначението, и собствениците й. Била е Балканска банка, Кредитна банка, Руски клуб с ресторант и лятна градина, ресторант „Бузлуджа“. От 1964 г. е Учителски дом. Допреди 12 г., когато бе затворена като негодна за обитаване.