Широката и далеч не по мярка оранжева рокля, с която Лилия Андреева трябваше да дефилира и да доказва качества, достойни за една Мис Русе, се оказа късметлийска за 17-годишната ученичка от Дойче шуле. Единадесетокласничката спечели короната за най-красива русенка на 2014 година преди седмица, а от четвъртък вече усеща негативите около титлата. Всъщност злонамерените коментари по повод разнообразните дейности, които младата дама непрекъснато предприема, не са от вчера, затова тя не им обръща внимание. Най-малкото, защото вече е свикнала всяко нейно начинание да среща отрицателни коментари от околните. Щастлива е, че познава и другата страна на монетата и усеща силната подкрепа на майка си и близките си приятели.
5 спечелени първи места и около 20 ленти от конкурси
Изявите на красивата Лили в надпревари за красота далеч не са от вчера. Още когато е на 5 години, тя печели първата си титла като Мини Мис Русе. През годините още два пъти е ставала победителка в конкурса за малки чаровници, а освен Мис Русе, 17-годишната красавица е обявявана за Мис Дунавска кралица и Мис България зима Банско. Така натрупва в колекцията си вече около 20 спечелени ленти. Които обаче си завоюва не само с чар и усмивка, но и с актьорско майсторство.
„На конкурса в Банско трябваше да дефилирам с рокля, която в горната част беше корсет. И тъй като бях първи номер, нямах време и възможност да завържа връзките на корсета и се наложи да изляза на сцената, като единствено го придържах да не падне с ръце на кръста“, разказва Лили. В подобни ситуации тя трябва да представи себе си по най-добрия и впечатляващ начин, като в същото време се бори да не остане полугола. Дали заради фината си фигура или несъответствия в размерите на дрехите, почти на всеки конкурс Лили среща проблем с широките и твърде големи рокли. Какъвто е случаят и с конкурса Мис Русе, когато крехката тинейджърка трябва да използва ръце на талията като оръжие в борбата с твърде широката рокля.
„Почти на всеки конкурс дрехите не ми допадат. Случва се и прическите да не са ми по вкуса“, споделя Лили парадоксалната ситуация, в която изпада на подобни събития, когато хем трябва да изпъкне сред конкурентките си с красота, хем тя самата има забележки по визията си. Най-рязко приема тежкия грим, който често се използва по конкурсите. Това обаче според нея е грешка и тя е сериозен противник на обилния тъмен макиаж особено по лицата на млади момичета. Най-малкото защото им слагат 20 години отгоре и отнемат свежестта им.
Волейболистка и певица, а напоследък ритаща топка парламентаристка
Основна роля в извънкласните занимания на Лили има нейната майка, която още от 5-годишна я записва на курсове по манекенство, където момичето успява да овладее техниките на вървене и поведение на сцена. Впоследствие обаче у младата красавица започва да бушува енергия за нови и нови начинания. Паралелно с манекенството, Лилия започва да ходи на уроци по пеене. Нейни педагози за били Вили Икономов и Александър Джамбазов. В началото момичето е част от вокална група „Слънце“ с ръководител Наталия Константинова, а след това преминава в хор „Дунавски вълни“. В последните години Лили пее на различни училищни концерти, благотворителни събития и мероприятия на Младежки дом. Впечатляващо бе и участието й в конкурса „Търси се талантът на Русе“, където изпя емблематичната песен на Алиша Кийс „Fallin“. Заради любовта си към музиката, която Лили обича да проявява предимно когато е сама вкъщи, тя често е подканвана от приятелите си да им пее. Понякога взема и китарата и директно играе ролята и на музикант, и на певец. Защото, както тя самата казва, всяко нещо може да бъде научено и възприето, стига да се положат усилия. Обожава не само Алиша Кийс, чиито песни често подхваща, но и джаз, рок и поп музиката, като любимите й изпълнители са Лайза Минели и Куин.
Още на 7-8 години Лилия започва и курсове по театрално изкуство, а по-късно става част от волейболния отбор на Дойче шуле. По-късно преминава в редиците на женския „Дунав“, но преди година се отказва. Но не спира със спорта - просто заменя волейбола с футбола.
„От миналата година се сформираха женски футболни отбори в училищата, като ние от Дойче шуле спечелихме първото място. Тренировките понякога са доста комични, тъй като често момичетата бягат от топката, вместо да се борят за нея, смее се красивата русенка. Освен честите изяви по конкурси за красота и спортните дейности, Лили се изявява и на сцената на политиката. От няколко месеца тя е член на Младежкия парламент и Младежката банка, които приема като невероятна възможност за личностно развитие и инвестиране в себе си.
„Заинтригува ме това, че банката помага за развитието на децата, провежда благотворителни инициативи за финансиране на младежки проекти. Парламентът пък провежда акции и семинари, по време на които хората се запознават например с традициите и обичаите на различните празници“, споделя най-красивата русенка за 2014 година.
Вижда бъдещето си в България
Дали заради разнопосочните си интереси и хобита или заради нещо друго, Лили все още няма яснота в какво направление ще продължи образованието си. Сигурна е в едно - че ще остане да учи в България, въпреки сериозните си старания да овладее немския език. Всъщност Лилия е ученичка в специален клас в Дойче шуле, който най-общо може да се нарече „клас за постижения“ и в който се влиза сред сериозен изпит след 9 клас. В него познания трупат около 45 възпитаници на гимназията, като особено засилено е изучаването на немски език. Заради допира й с Германия и присъщите за нацията нрави и отношение обаче Лили е убедена, че между нея и германците има висока бетонна стена.
„Не ми харесва самата нация. Не срещнах тяхната пословична дисциплинираност по време на обменните програми, в които и аз съм ходила да живея в немски семейства, и германчета са идвали вкъщи. Пък и камъкът си тежи на мястото“, обобщава младата дама.
Преди обаче да реши дали ще учи Европеистика, Международни отношения или Маркетинг, пред Лили стои изпитанието от поредния конкурс - националната надпревара за най-красива българка. Този път събитието няма да се проведе в риалити формат, а ще представлява традиционен спектакъл, на който Лилия ще представя Русе. Преди това обаче младата красавица готви купон за отпразнуване на победата в конкурса Мис Русе 2014. Днес Лили и най-близките й приятелки ще се съберат да отпразнуват спечелената корона.