Две от осемте русенски общини нямат достатъчно население, за да отговорят на законовите критерии за съществуване на община, показват обявените наскоро резултати от миналогодишното преброяване. Законът за административно-териториалното устройство определя праг от минимален брой жители, над който има смисъл да се създава и поддържа отделна община - 6 хиляди души. А през септември 2021 г. населението на община Борово е 4068 души, а на Ценово - 4350. 
Резултатите от преброяването за пореден път повдига въпроса за нуждата от административно-териториална реформа, която да сведе броя на общините до тези, които могат да се самоуправляват и имат функционираща местна икономика. Разбира се, като се отчитат особеностите на географията, свързаността на населените места и границите на естествените икономически центрове. При предходното преброяване двете общини бяха на ръба - населението на Борово бе 6101 души, а на Ценово - 5923. Десет години по-късно обаче и двете са с 30% под необходимия праг. 
Борово и Ценово далеч не са изключение - в цялата страна броят на общините с население под прага от 6000 души е 83. Решение за намаляването им няма, тъй като според Закона за административно-ториториалното устройство на Република България основен инициатор за такива промени трябва да бъде населението на засегнатите места.
Това практически няма как да се случи. А вероятно не би и трябвало, тъй като понижаването на административния статус на двете населени места и на селата около тях само ще ускори негативните демографски, икономически и социални процеси. Този казус обаче рано или късно ще излезе на дневен ред, защото населението продължава да намалява навсякъде. Дори някои от плановите райони отдавна не отговарят на изискванията на ЕС за население от поне 800 хил. души.