Административният съд в Русе остави без разглеждане жалбата от „Сдружение за военно-патриотично възпитание на младежта - Приказка за България“ срещу решението на Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ да не се извършва Оценка за въздействието върху околната среда /ОВОС/ на завода за латексови ръкавици на русенския предприемач Красимир Даков. Магистратите прекратяват преписката, тъй като близкото до ВМРО сдружение е закъсняло с подаване на жалбата докато чакат по казуса да се произнесе и тогавашния министър на околната среда Борислав Сандов.
Намерението на Красимир Даков да изгради завод за латексови ръкавици в Русе разбуди духовете през миналото лято. Само новината за ново химическо производство и името на бизнесмена накараха много граждани да се обявят против, въпреки че не бе много ясно какви замърсявания от инсталацията би могло да има. В отговор на тези настроения РИОСВ постанови, че е необходимо да се извърши ОВОС, а тогавашния шеф на инспекцията Анатоли Станев и Даков влязоха в остри пререкания. Служебният министър на екологията отмени решението на Станев за извършване за ОВОС, вследствие на което директорът на РИОСВ поиска становища за производството от БАН и три специализирани университета. Тяхното мнение беше, че инсталацията за латексови ръкавици няма да създава съществени рискове за околната среда. И вероятно на тази основа новият директор на РИОСВ инж. Цонка Христова излезе с решение, че ОВОС не е необходим.
Сдружение „Приказка за България“ обжалва това решение първоначално пред министъра на околната среда. Жалбата заедно с цялата преписка по случая е получена в РИОСВ на 21 март т.г., за което сдружението е уведомено писмено. От тази дата започва да тече двуседмичния срок за произнасянето на министъра, който изтича на 4 април. Министър Сандов обаче се е забавил със становището си и е потвърдил решението на РИОСВ чак на 27 май. След което сдружението подава жалба и в съда, но късно - според магистратите това е трябвало да се направи в периода 5-19 април, максимум две седмици след като е изтекъл законовият срок за министъра. Решение, което не е много в съзвучие с нормалната човешка логика, но съдът се позовава на по-ранни решения по аналогични казуси от Върховния административен съд.  
Определението за прекратяване на производството може да се обжалва пред ВАС, но от това едва ли вече ще има някакъв смисъл. Така че явно завод за латексови ръкавици в Източна промишлена зона ще има без да му бъде извършвана ОВОС.