Константин Ковачев е кинезитерапевт от 20 години, които е посветил на болките и проблемите на хората. Завършил е Спортната академия, специалност кинезитерапия. От 2015 г. задълбочава заниманията си с приложна кинезиология и придобива допълнителни квалификации. Започва да експериментира с тази наука, навлиза в дълбочина за причините за болките в тялото и се посвещава да ги изследва и установява, че те се повтарят. Със съпругата си създават метода „Актив ситинг“ или как да си помагаме сами за болките в тялото, в който един от основните инструменти е лечебната гимнастика. След това преминава курсове по техника за емоционална свобода и енергийна психология и отчита, че немалка част от болките в тялото са вследствие на емоционални дисбаланси. Комбинирайки с предишния си многогодишен опит цялостна програма за Физическа емоционална трансформация. Автор е на книгите „Как да се справим сами с болката в тялото“ и „Физическа и емоционална трансформация“.

- Г-н Ковачев, представете се накратко за тези, които не ви познават
- Константин Ковачев, кинезитерапевт от 20 години. Създател на метода „Актив Ситинг“ - как да си помогнем сами за болките в тялото, както и за емоционалните блокажи и автор на книгата „Как да се справим сами с болките в тялото“.
- Как избрахте кинезитерапията за професионална и лична реализация?
- Кинезитерапията я избрах, когато бях на 16 години. Имах приятел, който беше избрал да учи тази специалност и ме увери, че е доста интересна специалност. От малък масажирам моите родители и имах афинитет да изпълнявам такава дейност, която да е в помощ на хората и да се извършва с ръце. Това ми пасна като добра възможност - да продължа образованието си като кинезитерапевт. 
- Как стигнахте до идеята за метода „Актив Ситинг“ и какво представлява той?
- Методът го измислих и го създадох, за да покажа на хората как да си помогнат сами. До този момент им помагах директно и виждах, че много от проблемите се повтарят. Страдаха от едни и същи неща, които аз непрекъснато трябваше да им помагам да оправят. Това бяха болки по тялото, схващания. Стигнах до момента, в който има много хора, на които трябва да помогна, но това нямаше как да се случи, защото бяха вече прекалено голям брой. Осъзнах, че за да помогна на повече хора, трябва да ги обуча как сами да си помогнат. Започнах да измислям конкретни упражнения, чрез които могат сами да си помогнат. Така стигнах до момента, в който създадох цяла система, в която работим от главата до стъпалата. 
Какъвто и проблем да имаме - да може да си го оправим с тази лечебна гимнастика
- Казвате, че това е първата в България програма за физическа и емоционална трансформация, каква е ролята на емоцията, на духа в практикуването на метода и защо е важна тя?
- С течение на времето започнах да изучавам и нови методи, с които да обогатя моите знания, включително и приложна кинезиология - наука, зародила се още през 60-те години. Тогава се прави откритие, че чрез тестване на мускулите и нервната система може да се открият в дълбочина причините за проблемите. Там се опростява дефиницията за здраве - тя зависи от три системи - емоция, биохимия и физика. Трябва да се работи и върху трите, за да сме здрави. Досега работих предимно върху физическата система. Но осъзнах, че хората имат емоционални проблеми, с които се повлиява и на физиката. Тогава започнах и различни курсове за енергийна психология, с които обединих всичко, което знам, и допълних знанията си с емоционалната трансформация. 
Обединих работата върху физиката и емоциите с вече изпробвани техники и упражнения
Някои съм създал сам, други съм заимствал. Резултатът е програмата „Физическа и емоционална трансформация“. В нея работим паралелно върху психиката и физиката. 
- Една от главите в книгата ви „Методът Актив Ситинг“ е озаглавена „Защо ни боли?“. Защо наистина?
- Това е интересен въпрос. По принцип по-дълбоката причина за това защо ни боли е, за да не страда душата ни, страда тялото ни. Когато прикриваме нашите емоционални болки и проблеми, те „избиват“ на физическо ниво. Тялото и нервната система не издържат в един момент и започват да ни дава сигнали. 
Най-често страдаме от проблеми, които сами си създаваме
Боли ни, защото, от една страна, прикриваме истината за себе си, а от друга - чисто физически натрупваме ежедневни физически причини, довеждащи до болки. Лошите стойки са пример за това. Ако искаме да влезем в дълбочина и да решим по-дълбоките си проблеми, стигаме до работа с емоциите.
Като кинезитерапевт съм наясно с методите на традиционната медицина и как тя лекува болките и диагнозите, които идват впоследствие. Този начин беше ефективен допреди 10 години. На повечето хора лекарствата не им действат както преди. Хората вече имат доста проблеми с храносмилателната система и не усвояват достатъчно добре медикаментите, включително и обезболяващите. Съответно болката остава и тя трябва да се премахне по друг начин. Целта на метода „Актив Ситинг“ е да стигне до причини, които медикаментите не са могли да облекчат с години, и да ги реши изключително бързо.
- Универсален ли е методът, за какво помага? В книгата си „Методът Актив Ситинг“ казвате, че той е ефективен не само срещу физическа болка, но например и срещу депресия, и срещу безсъние.
- Аз съм се старал методът да е универсален и да помага за всякакви проблеми. Като 
начин да преодоляваме проблеми, за които дори не знаем точните причини
Този метод помага за безсъние, на хора с паник атаки и бърнаут, на високо кръвно, защото успкоява вегетативната нервна система, балансира работата на мускулите и успокоява болките и схващанията. Доста голяма палитра е за лечебни действия. Вече изполвайки и книгата „Физическа и емоционална трансформация“ може да работим и на по-високи нива. 
- За кого е подходящ и за кого не този метод? Има ли ограничения по някакъв признак?
- Той може да се използва за хора от всякаква възраст. Няма противопоказания, но има някои особености при бременните например. Тогава се изключват някои упражнения около коремната област. Но за всички други диагнози и заболявания е подходящ - дори които са в остра фаза, включително и за вирусни заболявания като ковид. 
Най-малкият ни последовател е на 2 години и прави гимнастиката с баба си, а най-възрастния - на 87
Сред най-емблематичните случаи е жена с три счупени прешлена и множество дискови хернии, за която единственото спасение беше рискова операция. След три месеца стриктно и многократно повтаряне на специалните упражнения е възстановена и дори работи като доброволец на събитията на „Актив Ситинг“, за да предаде ценния си опит.
- Свързано ли е прилагането на метода с промяна на начина на живот - например спазване на определен хранителен режим, на някакви ограничения?
- В началото започваме с работа върху физиката. Ако това не е достатъчно, се фкусираме и върху емоциите и върху храненето, защото това са трите системи, на които трябва да повлияем.
- Кога може да се очакват първите ефекти от него? Трябва ли да се практикува непрекъснато, за да се задържат?
- Гимнастиката е необходимо да се прави всеки ден като профилактика и лечение, защото имаме множество негативни натрупвания всеки ден. 
Ако проблемът е физически, може да изчезне дори само с една гимнастика. Имаме и такива случаи
В други случаи е нужно гимнастиката да се направи няколко пъти. За хората, които страдат от емоционални и храносмилателни проблеми, гимнастиката няма да даде максимален ефект, защото е нужно плавно премахване на проблемите. 
- Бяхте в Русе, какви са впечатленията ви от това гостуване? Къде имате най-много последователи? Организирани ли са някакви общности?
- Турнето ни е в 17 града в цялата страна. В Русе имаме доста последователи. На събитието имаше около 160 души. В по-големите градове имаме по две дати, където присъстват средно по 300 човека. Нашите наблюдения са, че хората искат сами да се справят с проблемите си, защото вече са отчаяни от множеството страдания, които имат. Буквално след обучението доста от проблемите им изчезват и искаме да продължат с тези упражнения. Общност имаме в онлайн програмите, „Физическа и емоционална трансформация“ и „Актив Ситинг“, в които са включени около 3000 човека. Имаме идея по-напредналите да организират всеки в своя град.