Деветата Международна научна конференция „Аграрната икономика – в подкрепа на земеделието (земеделие и снабдяване с храни: пазари и политики)“ ще се състои на 25 и 26 октомври в курорта Боровец, съобщават организаторите от Института по аграрна икономика. Партньор на форума е Европейската научна мрежа за развитие на селските райони (ERDN).
Конференцията ще се проведе в хибриден формат: онлайн и присъствено.
В нея ще участват учени от Университета в Мисури, САЩ; Изследователския институт по икономика на селското стопанство в Будапеща, Унгария; Университета "Св. св. Кирил и Методий" в Скопие; Асоциацията за географски и икономически изследвания в селските райони, Италия; както и изследователи от Румъния, Украйна и др. От българска страна са представени Нов български университет, Аграрен университет - Пловдив, Икономически университет - Варна и други авторитетни научни институти.
Освен конкретни проекти и научни разработки в агросектора и икономиката, ще бъдат презентирани актуални теми за глобалните селскостопански пазари, влиянията на войната в Украйна върху цените на зърното в света, хранителната сигурност и суверинитет, възможните въздействия на Зелената сделка върху различните земеделски сектори, диверсификацията на селската икономика във време на зелен преход, прилагането на новата нормативна база за екологично развитие на животновъдния сектор и др.
Във фокуса на форума ще бъдат също темите за снабдяването с храни и ефектите от КОВИД-19; конкурентоспособността и земеделските и стокови пазари; земеделски политики в прехода към зелена икономика; възможности и предизвикателства пред селските райони; иновациите, кръговата икономика и биоикономиката и пр.