„Няма незаконна работа на Община Русе, има нечий нереализиран интерес. Мотивите към финансовата корекция от Управляващия орган на програма „Околна среда“ са едно към едно жалбата на неспечелилата фирма, която спечели останалите две поръчки за анаеробни инсталации в Бургас и Благоевград“. Това заяви кметът на Русе Пенчо Милков по повод наложената финансова корекция от 25% или около 7 млн.лв. за обществената поръчка за анаеробна инсталация за третиране на биоразградими отпадъци, която ще се изгражда в Русе.
Според него на Русе не е необходима такава инсталация за 26 млн.лв. и в други градове са реализирани по-евтини варианти, но казва, че не е спрял процедурата, тъй като е бил кмет едва от шест месеца и не е искал да блокира проект за такава сума.
В Русе е било предвидено да се направи процедура първо за идеен проект, което по думите му е щяло да предопредели изпълнителя по-нататък, докато в Бургас и Благоевград направо е имало процедура за инженеринг. След разговор в екоминистерството са били направени промени и премахнати всички ограничаващи критерии. Явили са се 12 фирми и тази, спечелила в Бургас и Благоевград, където е имало само по 1-2 кандидати, не е победила.
Последвали са обжалвания пред Комисията за защита на конкуренция и Върховния административен съд, които са спечелени от Общината.
На свой ред сега администрацията обжалва пред Административния съд в Русе наложената финансова корекция и делото още не е решено.
„Надявам се, че мотивите ни ще бъдат взети предвид. Не вярвам, че тази финансова корекция е правилна“, каза кметът. 
Той коментира и друга актуална тема от последните дни - отказът на Министерството на регионалното развитие и благоустройството да отпусне исканите от Русе 7.8 милиона лева за възстановяването на улиците след приключването на Водния цикъл.
Най-вероятно е станала техническа грешка, тъй като Община Русе не е получила писмото от МРРБ, с което се искат документи в спешен порядък за отпускане на пари за асфалтиране на улици, заяви Пенчо Милков. Той обясни, че кореспонденцията с МРРБ се води чрез системата за сигурно електронно връчване /СЕОС/, но в нея не фигурира писмо от МРРБ от 23 август. Затова не са изпратени допълнителните документи, за които говори регионалният министър Иван Шишков.
Въпреки това Милков увери, че улиците няма да останат неасфалтирани. Общината е искала първоначално 22,8 млн.лв. за асфалтиране на улиците след водния проект. След промени в изискванията от МРРБ са поставили условие, според което вече става въпрос не за текущ, а за основен ремонт. Според кмета общината няма нужда от такъв ремонт, но веднага е изваден списъкът с улици от предишния мандат, които трябваше да се ремонтират с тегления от общината кредит, но заради водния цикъл бяха отложени.
Вече всички документи са занесени в МРРБ, водени са разговори с министъра и се очаква средствата за асфалтиране за община Русе да бъдат отпуснати с постановление на Министерския съвет, заяви кметът.
Досега Русе никога не е получавал пари за улици по този начин - за разлика от други общини - тъй като нито един от предишните кметове не е искал от държавата, подочи Милков. Вместо това са се теглили кредити, а тъй като тук става дума за воден проект на държавно дружество, е редно държавата да подкрепи общината за ремонта на улиците.