Художници, поети и артисти ще представят проекта „Без дистанция“ тази вечер в Русе.
Проектът включва нови творчески методи, като залага на разнообразието при представянето на различни форми и жанрове - изобразително изкуство, поезия, театър. Той се фокусира върху международното сътрудничество с артисти и специалисти от Република Северна Македония, обединявайки 33 творци в изкуството, което сближава.
„Десет български съвременни художници и още толкова творци от Република Северна Македония ще представят утре вечер изложба с 40 творби, с които ще скъсят изкуствената дистанция в отношенията между двата народа“, обясни директорът на Художествената галерия в крайдунавския град Елена Великова.
Валентин Георгиев, Виргиния Пенчева, Вяра Гунева, Георги Пасев, Гошо Георгиев, Златка Стойкова, Ива Станева, Ирена Парашкевова, Красимира Кирилова, Таня Пасева от България и Жаклина Глигориевска-Кочоска, Зоран Арсовски, Иво Пецов, Мария Величковска, Мария Трпеска, Мариян Дзингаров, Петра Йовановска, Симона Якимовска, Трайче Блажевски, Фехим Хускович от Република Северна Македония ще покажат по две произведения, изпълнени в различни техники и жанрове, които носят послания в бъдещето, но и препращат към възможните версии на миналото или настоящето. 
„Въображаемите светове на авторите насочват към горещо вълнуващи икономически, политически и социални проблеми, и подсказват решението им, независимо, че са родени от парадоксалното и ирационалното творческо мислене“, каза Великова.
По време на откриването ще има и своеобразен поетичен пърформанс, предлагащ артистичен прочит на картините. 
В проекта „Без дистанция“ в сряда ще се включат и актьори от Кукления театър в Русе. Те ще представят интерактивния пърформанс „ВиЖна без Дистанция“.
Изложбата ще може да бъде видяна в Русе до 8 ноември, след което в периода 17 ноември-7 декември ще гостува в град Куманово в Република Северна Македония по покана на Културния център „Трайко Прокопиев“.  
Проектът „Без дистанция“ се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“. Той се реализира в партньорство с Културния център „Трайко Прокопиев“ в Куманово и с подкрепата на Културно-информационен център на Република Северна Македония в София.