Ако играете на асоциации, първата дума свързана с „Брюксел“ сигурно би била „зеле“. Но тъй като днес нито производството, нито потреблението на този култов зеленчук са запазена марка на Брюксел, начело в списъка закономерно излиза „Европейският съюз“.
За г-жа Светлана Харизанова и г-жа Вилиана Молнар от Първо частно средно училище „Леонардо да Винчи“ изминалата седмица определено премина под синьото знаме на съюза. Те бяха единствените русенки в първата посетителска група в европейската комисия за втория мандат на еврокомисаря Мария Габриел.
В групата пътуваха 24-ма ректори на университети, директори на училища, учители, студенти и ученици от цялата страна - всеки от тях представител на образователна институция с иновативно присъствие или самият той успешен в педагогическото си занятие.
Признанието за частното училище донесе проектът „Speech and Language Pathology Interactive Tools for Teachers at Initial Education“ /“Иновативни инструменти за учители и деца в начално образование“/, финансиран по програма „Еразъм+“, който бе сред отличените проекти с Европейска награда за иновативно обучение в категория „Образование и грижи в ранна детска възраст“ през миналата година. Наградата бе присъдена за първи път през 2021 г. на приключили проекти с акцент върху дистанционното и комбинирано обучение.
„От първи януари 2022 г. не спирам да повтарям, че годината не трябва да приключи с 31 декември, а да завърши с наследство. 2023 г. е европейска година на знанието, закономерно продължение на настоящата европейска година на младежта. Тя отговаря и на други запитвания и потребности - например 70% от предприятията казват, че основният им проблем са кадрите“, обясни Мария Габриел.
По време на срещата си с българската група Мария Габриел обърна внимание на новите елементи в програмата „Еразъм+“ за периода 2021-2027 г., като посочи, че бюджетът й е 28 млрд. евро и че тя трябва да е по-приобщаваща и да достига до повече млади хора. „Програмата трябва да бъде по-зелена, защото младите ясно заявяват, че климатичните проблеми ги вълнуват. Тя трябва да бъде по-цифрова, без новите технологии да изместват учителя и живия, емоционалния контакт“.
Сред обсъдените теми от ресора на комисаря бяха европейските университетски алианси и изграждането на европейското образователно пространство до 2025 г.; европейските учителски академии и европейската мрежа за иновативни университети; рамковата програма „Хоризонт Европа“ и подкрепата за младите учени; 35-та годишнина на програма „Еразъм +“; нуждата от повече инвестиции в културата и новостите по програма „Творческа Европа“.
В двудневната визита бяха включени посещение на Европейския парламент и Европейската комисия, както и дискусии с представители на европейските институции в сферата на образованието и иновациите.