За да не разхищава енергия вкъщи и да се намалят месечните сметки за отопление, без да остават на студено, хората могат да предприемат няколко инвестиционни мерки. Те могат да бъдат полагане на допълнителна топлоизолация на стените и подмяна на дограмите с високоефективни стъклопакети. Това са дългосрочни инвестиции, които ще се възвърнат много бързо. Това е една от препоръките на изпълнителния директор на „Топлофикация Русе“ инж. Севдалин Желов на прага на отоплителния сезон.
Комфортната температура, която се поддържа в помещенията, трябва да бъде около 20 градуса през зимата. Много често, когато се приберем замръзнали у дома, пускаме отоплителните уреди на максимална мощност, което е грешка. Правилно е постоянно да поддържаме равномерна температура от 16-17 градуса, дори когато не сме у дома. По този начин помещенията не изстиват и не се налага да се използва повече топлинна енергия, за да бъдат затоплени, не се преотопляват, а и когато се върнем няма да изпитаме температурен шок, казва още шефът на топлофикацията.
„Топлофикация Русе“ все още не е засегната от високите цени на природния газ, но ако поскъпването не спре, след няколко месеца, когато новите газовите съоръжения влязат в работен режим, вероятно и ние ще търсим варианти да подредим паричните си потоци, така че да оцелеем. Все пак, когато взехме решението за замяна на въглищата с природен газ, цената на синьото гориво беше около 20 лева. Нито 180 лева, нито 350 лева са стойности на природния газ, които сме очаквали да видим през 2022 година. Съмнявам се, че цена от 180 лева устройва топлофикациите, които работят изцяло на природен газ, след като толкова години синьото гориво се е продавало в пъти по-евтино. Колегите от месеци молят държавата за компенсации, за да не фалират, но до момента такива няма, каза още Желев.
Според него има доста сигнали, които говорят за предстоящо трайно намаление на цената на природния газ. На първо място, влизането в експлоатация на газовата връзка с Гърция. Германия буквално до месец ще пусне 2 терминала за регазификация на втечнен газ на северното крайбрежие. В същото време газопроводът Норвегия-Дания-Полша също заработи. До края на годината Турция ще започне да добива природен газ в Черно море, където е открила 320 млрд.куб.м от синьото гориво. Очаква се в рамките на 3-4 години добивът да достигне 40 млн. куб.м. на ден. Ако този газ се изнася, България би била един от най-удобните клиенти за Турция. Постепенно се създават условия за освобождаване на Европа от руския природен газ, което дава възможност за водене на разговори за доставки на природен газ с все повече страни от Америка, Африка и Азия. 
„Ако цената на природния газ устойчиво се намалява, то не следва да се покачват цените за парно и топла вода за българите. Ако синьото гориво достигне до значително по-ниски стойности, дори е възможно цената на топлинната енергия да бъде намалена“, казва на базата на този анализ Севдалин Желев.