За втори пореден месец „Булгаргаз“ предлага на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) цената на природния газ в България да поевтинее с около 30%. Общественият доставчик представи на регулатора заявление за утвърждаване на цена за ноември от 166.14 лв./MWh, или 28.8% под октомврийската.

Трябва да се има предвид, че това са предварителни оценки на държавната компания, а окончателното предложение ще бъде входирано на 1 ноември и тогава утвърдено от КЕВР. Освен това стойността не включва цената за достъп, пренос, акциз и ДДС.

Припомняме, че октомври, когато най-после заработи газовата връзка с Гърция и започнаха доставките на по-евтиния азерски газ, цената за бизнеса, топлофикациите и крайните снабдители падна с 34%.

Предложената сега цена е приблизително два пъти по-ниска от цените на европейските газови хъбове за доставка през ноември, която е около 160 EUR/MWh. От „Булгаргаз“ посочват, че тази съществена разлика се дължи на „изключително конкурентните цени, получени в рамките на проведената от „Булгаргаз“ ЕАД тръжна процедура за доставка на природен газ през ноември, както и на възможността да бъдат доставени пълните азерски количества по договорна цена през газопровода IGB“.

В неделя вицепремиерът Христо Алексиев каза, че по времето на кабинета „Петков“ оферти за втечнен газ са взимани по телефона, без прозрачен търг, поради което цените от май месец скачаха с двуцифрени проценти.