Изложбата „Най-дългото пътуване“, подготвена от посолството на Кралство Испания в София, ще гостува в Русе в сътрудничество с Община Русе. Експозицията ще бъде открита днес от 18 часа в Художествената галерия и ще продължи до 28 октомври.
Изложбата „Най-дългото пътуване“ има за цел да отбележи и популяризира първата обиколка на Земята като ключово пътешествие в световната история и да отдаде почит на изследователския дух на човека и отношението му към неизвестното и познанието. Мултимедийната експозиция е замислена като концептуална карта на първото околосветско плаване.
Преди 500 години в Севиля, Испания, започва едно дълго жадувано от човечеството пътуване - по неизследваната страна на Земята до митичния Ориент и до Островите на подправките. Това пътешествие, започнато от Фернандо Магелан през 1519 г., ще се превърне в най-дългото за една епоха: първата обиколка на света, завършена през 1522 г. от Хуан Себастиан Елкано и екипажа на кораба „Виктория“.
На 10 август 1519 г. 239 мъже заминават от Севиля на пет кораба. Те прекосяват три океана - Атлантическия, Тихия и Индийския - дълго и невъзможно пътуване, заплашвано от глад, болести и бунтове.
Три години по-късно 18 мъже се завръщат на един кораб, водена от Хуан Себастиан Елкано.
Две предишни експедиции са неуспешни, нито Колумб стига до Индия, нито Магелан стига до Молукските острови. Въпреки че Фернандо Магелан изиграва много важна роля като картограф и организатор на експедицията, Елкано има заслугата на мореплавателя, който я постига. След смъртта на Магелан Елкано поема командването на флота и изпълнява мисията, поръчана и финансирана от испанската корона, обикаляйки света на запад и връщайки се в Севиля, като по този начин завършва първото околосветско плаване на Земята.
Изложбата проследява хронологично най-важните събития и подвизи от първата обиколка на земята. Темите са разпределени в 15 пана. Чрез панели се комбинират атрактивни изображения и графики с кратки послания. Седем от панелите имат QR код, който предоставя на посетителите допълнителна мултимедийна информация с аудиовизуални материали, които предизвикват усещанията от това историческо пътуване. Те могат да бъдат достъпни от всякеки смартфон или таблет.