Жените може да не знаят какво искат, но го искат много силно и колкото се може по-скоро. А ако не го получат, стават заплашително гневни. Абстрактната за някои /най-вече мъже/ зависимост се повдига на квадрат, когато става дума за празник, какъвто е 8 март. Още повече, че тази година Денят на жената се пада в почивен ден, което прави възможността за измъкване от отбелязването му и липсата на време за празнуване почти нулева. Но и това си има положителните страни като например варианта
празникът да започне още от сутринта със закуска в леглото
Е, и това е нож с две остриета. Закуската трябва да е стриктно съобразена с предпочитанията на дамата, тъй като модата често сменя популярните хранителни режими, които пък, от своя страна, водят след себе си промяна и в дневното меню. В крайна сметка закуската може да е просто нежен комплимент - прясно изцеден сок от любим плод заедно с кафе или чай. А същинското хапване да бъде приготвено от самата дама. Или пък закуска изобщо да няма, а вместо нея нежната половинка да получи цвете или богат букет още с отварянето на очите. В крайна сметка идеята на деня е всяка дама да се радва на вниманието на своите близки хора. Все пак тогава жените очакват околните да им се отблагодарят за помощта, която са им оказали, и да отчетат знаковото място, което имат в ежедневието.
Затова е добре грижливото внимание и топли чувства да бъдат подплатени и с материален подарък. За най-голямо предпочитане е той да е близък до вкусовете и представите на дамата, независимо колко банален и често спряган като подходящ за различни празници всъщност е. Така например любим парфюм е удар в десетката. Важното е обаче да е любим на самата дама, а не на този, който й го подарява, на нейна приятелка или пък на холивудска звезда според критиците в интернет. И тъй като
дамите обичат да се чувстват красиви не само когато са на разходка
или на работа, много подходящо е близките до тях господа да изберат елегантна и кокетна нощница или пък халат за дома. Отдавна се продават дрехи, които са предназначени за ползване вкъщи и схващането, че у дома човек трябва да доизноси старите анцузи, е отживелица. Това, че една жена е вкъщи, в нейните представи не означава, че трябва да надене овехтели старомодни дрехи и да смотае косата си - напротив. Със сигурност всяка домакиня обича да изглежда добре дори зад печката или мивката, но без в същото време да се е накиприла с минижуп или рокля, подходяща за абитуриентски бал.
Това, че неотменна част от ежедневието на една дама преминава в домакински задължения, не бива изобщо да бъде асоциирано от мъжете като нейно хоби. Повечето жени изобщо не искат „инструментариумът“ им в кухнята да бъде подменян, особено като подарък по повод подобни празници. Точно покрай 8 март последната роля, в която биха искали да влязат, е тази на размахваща черпаци и тигани съпруга. Най-разумният подарък, който почти никога не е обречен на провал и недоволни физиономии, си остава букетът. Още повече, че в днешно време цветята далеч не са единствената възможна основа за красивата китка. Напротив -
букет може да има, но цветя в него - не
Досущ изглеждащата като традиционна китка в модерните времена често е направена от сладки изкушения, а номер едно сред тях са неустоимите шоколадови бонбони. Безспорното предимство на този иновативен букет, което изключително допада на практичните хора, е, че той не може да изсъхне като любимите червени рози например, а в същото време носи поне двойна доза наслада. Е, шоколадът е способен понякога да разкиселява дамите, особено когато те се намират в период, по време на който са решили, че няколкото килограма отгоре ги измъчват и не искат дори да помирисват захар и сладкиши. Няколко мили комплимента по-късно, особено от любимия мъж, обаче са достатъчни апетитът им към шоколада да се възроди с пълна сила и заслужено да подсладят празника си.
Любими особено сред по-сантименталните дами са картичките. Те обаче задължително трябва да съдържат послание независимо колко дълго. Чудесна роля на този празник играят подговяните в детски градини и училища картички със снимки, от които малчуганите поздравяват майките си. Подходящи подаръци за деня са също и традиционните бижута, покана за вечеря или пък ваучър за СПА процедури или масаж. Бутилка вино с лично послание и индивидуален етикет също би била проява на внимание. За любителките на новите технологии и мъжете с повече финансови възможности подходящо е подаряването на смартфон или модерния в последно време таблет.
8 март всъщност е честван на 23 февруари
Официалният празник на жената е честван за първи път на 23 февруари 1909 година. Идеята за отбелязването му се ражда в Американската социалистическа партия веднага след експлозивната индустриализация в САЩ по това време. Жените тогава заемали около 46% от работната ръка, а работели за по-ниски заплати и имали много по-малко права. Точно това ги подтикнало към създаването на синдикат, чрез който да си търсят правата.