Италианците са от онези нации, които приемат храната не като средство за засищане, а като ритуал, наслада и спойка между семейството и приятелите. Затова са особено взискателни всичко да се прави както трябва. И са особено чувствителни по отношение на националната си кухня. Тя пък от своя страна е разпространена и обичана в целия свят и е неизбежно да получава различни добавки и „подобрения“ спрямо вкуса на местните хора. Това обаче не пречи на италианците да държат високите си стандарти. Какви за престъпленията срещу един от символите на Апенините - пицата? Отговорите дава Уебкафе.бг.

За италианците пицата не е просто храна, а не дай си Боже да я определите като джънк фууд.
За тях пицата е религия и те непрекъснато го доказват като предпочитат родните пицарии пред популярните вериги като „Domino`s“ и „Pizza Hutt“. В Италия са изключително горди, че са издигнали една от бедняшките си храни до истински кулинарен шедьовър, ценен по целия свят.
Само че именно тази популярност води и до редица престъпления към пицата, като...
Твърде много гарнитури върху пицата
Родният град на пицата е Неапол, където някои стари и опитни пицари стигат до екстремизъм и заявяват, че пиците са само две - „Маргарита“ и „Маринара“, съответно с доматен сос, моцарела и босилек и с доматен сос и босилек.
При всички положения гарнитурите към оригиналната пица са скромни, за да изпъкват всички вкусове - на тестото, на хубавия доматен сос, на моцарелата и на пресните подправки и продукти.
Ако добавяте към пицата си пиле, царевица, шепи маслини, ананас и какво ли още не само развалят вкуса й, правят я тежка и прекалено калорична. Допустимо е да я поръсите със зехтин или с овкусен с люти чушлета зехтин и толкова.
Моцарелата като топинг, а не като основа
Това е често престъпление срещу пицата, което кара хората да се чудят къде бъркат и защо пицата няма вкус като онази, която са опитали в Италия.
Моцарелата се подрежда над доматения сос, а не върху всички останали гарнитури. Причината е, че така сосът и моцарелата се обединяват в едно неустоимо цяло, което придава сочната текстура на топинга.
Ако сложите или настържете моцарелата върху всичко останало, рискувате то да остане сурово под пласта разтопено сирене. Освен това пицата ще е по-суха и няма да има оригиналния италиански привкус.
Пица за обяд
Пицата трябва да се пече в изключително добре нагорещена пещ, а разгарянето на пицарските пещи е трудоемко занимание. По тази причина италианците смятат, че пица се яде само за вечеря.
Както посочва блогът „Tuscan Traveler“, обикновено първите истински добре изпечени горещи пици са на масите на клиентите не по-рано от 8 часа вечерта. Именно тогава пицата се консумира така, както трябва - току-що измъкната от пещта.
Ако ви се сервира пица за обяд, италианците приемат, че или не е перфектно изпечена, или е полуфабрикат.
Пица с вино или с капучино
Пред вас е перфектната пица и вече си мислите как точно като италианец ще я придружите с чаша хубаво вино... и ще сбъркате.
Италианците приемат, че пицата и виното са прекрасни, но едното задължително засенчва вкуса на другото и по тази причина е най-разумно да се консумират отделно. Та кой иска да развали вкуса на автентичната пица или на чудесното италианско вино, като ги смеси?
Същото важи и за капучиното, което всъщност в Италия се пие само сутрин. Колкото до пицата - обикновено италианците я похапват с бира или газирана вода.
Остатъци от пица за вкъщи
Много е вероятно ако поискате да ви опаковат пицата за вкъщи, да ви изгледат меко казано странно.
Както вече посочихме, правилото е пицата да се яде гореща и току-що изпечена, което означава, че остатъците от нея няма да са никак вкусни. Затова в Италия е по-скоро неприемливо да се прибират парчета пица, вместо да се изхвърлят.
На възроптаването, че може би имате домашни любимци, за които заделяте остатъци, ще ви отговорят, че пицата е всичко друго, но не и храна за кучета и котки.
А и така или иначе пицата ще е достатъчно вкусна, за да я изядете цялата.
Една пица за повече от един човек
Друго абсолютно правило, което италианците следват фанатично - една пица е за един човек. Именно по тази причина пиците пристигат, без да са нарязани, а не на спретнати триъгълничета, както е например в България.
За жителите на Италия е и въпрос на чест и гордост да се справят сами с пицата си, затова не си и помислят да я делят със сътрапезниците си.
Всеки реже собствената си пица и яде, както му е удобно и в зависимост от гарнитурите върху нея. Единственото изключение е pizza al taglio - пица на парче, обикновено нарязана на правоъгълни парчета.
Пица „Пеперони“
Ако си поискате пица „Пеперони“ в Италия, ще решат, че искате пица с нарязани отгоре чушки и нищо друго.
При положение, че ви се яде пица с пикантен италиански колбас, трябва да си поръчате pizza alla Diavola, ако въобще срещнете такава в менюто. Италианците обичат пикантни колбаси с пицата си понякога, но този вид пица далеч не е най-разпространеният.
Освен това вкусът на колбаса ще варира в зависимост от това в кой регион сте, така че се подгответе предварително, че пицата няма да е като от веригите за доставки.