Към момента е изпълнена 95% от канализацията и 54% от полагането на нови водопроводи. Този отчет на състоянието на т.нар. Воден цикъл направи управителят на ВиК-Русе инж.Илиан Милев. Той беше поканен от кмета Пенчо Милков да говори пред общинските съветници на вчерашната сесия заедно председателя на Асоциацията на ВиК в Русенска област Пламен Спасов. Обзорът вероятно ще стане практика и преди всяка сесия съветниците ще научават как върви подмяната на мрежата на ВиК и ремонтите на улиците.
Илиян Милев отговори и на конкретни въпроси от залата.
Изграждащият се задържащ резервоар до бившата Симова мелница, заради който едното платно на бул. „Христо Ботев“ е затворено, се е забавил заради дъждовете, при които е имало затрупване с пръст и ново изграждане на участъци. Той трябва да е готов до средата на ноември. Предназначението му е да не допуска повече превръщането на района в езеро при всеки интензивен валеж.
На ул. „Цар Калоян“, където от месеци се копае и се прави ремонт на ремонта, както го определи съветникът Владислав Атанасов, самото ВиК дружество не е доволно от работата на изпълнителя. Строителят е сменил екипа и се стигнало до забавяне. След приключване на дейностите улицата отново ще бъде павирана, както е била преди разкопаването й.
На въпроса защо има насипани улици с фракция, които стоят така и не се асфалтират, инж.Милев обясни, че това се прави там, където се засичат различни части от проекта. Има места, на които трябва да се прокара и канализация и да се подменят водопроводите, затова се изчаква всички дейности да приключат. Иначе трябва да се асфалтира, а след това за следващите строителни работи отново да се разкопае.
Искаме от изпълнителите да се асфалтира по-бързо, но почти всички те са ангажирали една фирма за асфалт, която обслужва и водния проект, и републиканските пътища, и общината, обясни управителят на ВиК.
В момента вървят срещи в регионалното министерство относно индексирането на строителните договори след въвеждането на новата методика заради цените на материалите. ВиК-Русе вече има такива искания от изпълнителите. Това е свързано с финансовата рамка на проекта, която реално не отговаря вече на реалните условия.
Що се отнася до това дали не би могло да се разкопава поетапно по квартали, вместо в целия град, беше обяснено, че това не е възможно, тъй като зависи от вида на строителните дейности.
Кметът Пенчо Милков отново посочи, че Общината не е страна по проекта, но се намесва, за да може нещата да се случат.
Това по принцип е работа на ръководителя на проекта, но тъй като той не го прави, се налага да се ангажира и Общината. Иначе, ако проектът не се реализира в срок, ще трябва ВиК да връща милионите, а това реално ще стане чрез сметките за вода на гражданите, каза Милков. Кметът отново подчерта, че Общината няма да приема некачествено възстановени улици.                              

Ремонтите затварят за
месец улица „Петрохан“

Улица „Петрохан“ ще бъде затворена за движение за повече от месец от 17 октомври, понеделник, за подмяна на водопроводната и канализационната мрежа по т.нар. Воден цикъл. Затварянето ще бъде на два етапа - от 17 октомври до 11 ноември ще се спре движението от кръстовището с ул. „Тича“ до кръстовището с ул. „Околчица“, а от 12 ноември до 21 ноември - от кръстовището с ул. „Околчица“ до кръстовището с ул. „Захари Стоянов“.
През това време градският транспорт и автомобилите ще ползват обходни маршрути по околните малки улици.