36-годишният косовар Лирим Тхачи и 30-годишната му съпруга от Румъния Михаела Неагу остават в ареста, реши вчера Окръжния съд, след като прокуратурата поиска тяхното постоянно задържане. Решението обаче може да се обжалва.
„Женени сме от 1 година. Не съм си представяла, че съпругът ми върши нещо подобно. Аз се считам за жертва в случая, защото бях просто пътник“, обясни пред съда румънката, която е смятана за съучастник в контрабандата на 37 килограма висококачествена марихуана на стойност 146 000 лева, предназначена за Западна Европа. И Михаела, и Лирим досега не са осъждани, имат добро образование и декларираха, че имат достатъчно пари да си платят гаранцията и да живеят в България, докато приключи процеса срещу тях. Още повече, че Михаела, която работела в Швейцария, можела да върши задълженията си по интернет и от България. Въпреки това съдът ги остави в ареста, тъй като има реална опасност да се укрият или да извършат ново престъпление.
„Подготовката за извършеното престъпление е била изключително добре обмислена. Голямото количество марихуана предполага изготвянето на специфичен по вид и характер тайник, което представлява особено тежък случай, за който се предвижда затвор от 15 до 20 година и глоба между 200 000 и 300 000 лева“, мотивира се прокуратурата. Още повече, че според митническите служители двамата много добре са разбрали и възприели разпореждането да отидат при рентгена. Вместо това обаче Лирим, който бил зад волана, се опитал да се измъкне и натиснал газта към Дунав мост вместо към скенера.
Семейството е влязло в България от граничен пункт Гюешево на 2 март. Първа на територията на страната е засечена Михаела, а 12 минути след нея границата е минал и живелият години наред във Франция Лирим. Още с хващането им в издънка в първите минути на 3 март, косоварът е бил готов да поеме цялата вина и отговорност за престъплението.