Председателят на Общинския съвет Васил Пенчев внася предложение до колегите си да отменят своето решение от септември миналата година за събаряне на общинската къща на „Доростол“ 64, приютявала преди години читалище „Христо Ботев“.
Причината за това е гражданска подписка, с която се настоява сградата да бъде запазена. Въз основа на Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление чрез събраните 57 подписа се осъществява местна гражданска инициатива и аз бях длъжен да внеса тяхното предложение за разглеждане в Общинския съвет, коментира Васил Пенчев.
Преди да се задвижи процедурата, подписите са били изпратени до Главна дирекция „ГРАО“ в Министерството на регионалното развитие за служебна проверка. Според регламента 50 подписа са минималният брой, за да бъде уважена гражданската инициатива.
Както „Утро“ писа, премахването на сградата на ул. „Доростол“ бе взето с мотива, че тя е в тежко състояние и представлява опасност за живота и здравето на хората. Освен това беше изтъкнато, че използването й за задоволяване на обществени потребности е отпаднало.
Граждани обаче се противопоставиха на тази теза. Те твърдят, че имотът е масивен и има нужда само от ремонт на покрива. Освен това настояват, че ако се стегне, къщата би могла да се ползва от читалище „Христо Ботев“.
Оттук нататък съдбата на сградата зависи от съветниците. Те биха могли или да отменят решението си, или да го потвърдят.