Общината готви промяна в наредбата за търговете, а целта е да пресече съмнителните схеми, при които подставени фирми наддават до космически висоти, а после отказват да сключат договор. Сега това става лесно, защото според регламента, ако първият откаже, се кани вторият в класацията, а ако и той не внесе парите, търгът пропада и се насрочва нов.
За да се сложи край на тези спекулации, от които Общината, училищата и други общински институции губят, ще предложим това ограничение да отпадне, съобщи зам.-кметът Даниела Шилкова. Това ще даде възможност да се сключи договор дори с последния играч в класацията.  
Повод за готвената промяна според Шилкова е търгът за бюфета на Училището за европейски езици. Лудо наддаване през януари вдигна наемната му цена до невероятните 2332 лева. При начален наем 135 лева на месец скокът е над 17 пъти.     
Още тогава космическата цена усъмни Общината и училищните власти, че това е постановка на заинтересовани фирми, чиято цел е да елиминират конкуренцията. Основания за това им дало не само нереалистичното наддаване, но и проваленият търг по същия начин през миналата година. Тогава „Груп Трейд 09“ дала 2135 лева, а втората в подреждането „Сириус Делта - Колев, Илиев и сие“ СД - 2125 лева. И двете впоследствие отказали да сключат договор за наем, а павилионът за закуски пред училището още една година останал без алтернатива.
Резултатът от процедурата през януари тази година затвърждава съмненията, че схемата се повтаря, тъй като в едномесечния срок победителят „ЩЕР-07“ ЕООД също не внесъл нужната сума и договорът с него пропаднал. Сега Общината ще покани класираната на второ място фирма „Имаго груп“ ЕООД, която е анонсирала 2319 лева месечен наем. Ако тя откаже, по сегашните правила ще трябва да се насрочи нов търг, макар че в процедурата са участвали 8 фирми. 
Ако махнем ограничението, няма да има пречка да се подпише договор и с някои от следващите в класирането, а това ще обезсмисли и триковете, особено когато кандидатите са повече, коментира зам.-кметът Даниела Шилкова.