- Срещате ли проблем с недостига на кадри за вашия бизнес? Имате ли стратегия за привличане и задържане на служители?
- В дружеството работят около 900 души. Вече е кристално ясно, че проблемът с недостига на хора с техническо образование е национален. Още по-големи трудности ни създава обстоятелството, че образователната система не е в състояние да подготви такива кадри. Бяха направени някакви стъпки в правилната посока, но те ще дадат резултат след повече от 6-7 години. Търсим кандидати, които осъзнато искат да работят при нас. Създаваме всички условия, за да се чувстват нашите служители добре и да искат да останат, да работят, да се учат и да получат това, което другаде не са получили досега.
От два месеца функционира детски кът „Дунарит“, създаден по Програма към Европейския социален фонд с национално и европейско финансиране. Капацитетът й е 60 деца. Времето и интересът към него ще ни помогнат да решим дали да се възстанови като детска градина, каквато е функционирала преди много години.
Дружеството подкрепя всички местни и национални инициативи, които имат широк обществен отзвук. „Дунарит“ е спонсор на националния отбор по художествена гимнастика и на общинска фондация „Русе - град на свободния дух“.
- В какви нови проекти инвестирате през тази година?
- Стараем се всяка година да имаме поне един нов продукт на пазара. Стремим се да осигурим и необходимото оборудване за производството му. „Град 122 мм“, реактивен снаряд, е едно от изделията, върху които работим. В България не е произвеждан досега.
Основен приоритет тази година е възстановяването и модернизирането на една от производствените мощности, пострадала при инцидент преди година и половина. Продължава инвестирането на средства за закупуване на високопроизводителни и модерни машини с цифрово програмно управление с цел енергийно по-ефективно производство.
- Как се справяте с нарушените вериги на доставки и поскъпването на суровините?
- Нарушените вериги на доставки и покачването на цените на суровините са може би най-силно влияещите фактори, свързани освен с пандемичната обстановка и с войната в Украйна. Поради рязко увеличените срокове на доставка сме принудени да създаваме резерви. Засега успяваме да балансираме между риска от създаване на ненужни запаси, което намалява оперативните ни ресурси и запазва способността ни да реагираме адекватно на желанието на нашите клиенти. Това наложи да търсим алтернативни източници за доставки на материали.
- Как планирате да решите проблемите, предизвикани от евентуален дефицит на природен газ?
- Планирани са инвестиции в проекти за алтернативни източници на енергия, например фотоволтаична централа и преминаване към други видове гориво освен метан. Имаме 20 дка плоски покриви, върху които могат да бъдат поставени соларни панели с мощност около 10 мегавата. Целта ни е да инсталираме толкова мощност, колкото ни е потреблението.
- Каква е ситуацията за вашия бизнес на пазара, на който оперирате?
- Обезпечени сме с договори за производство на продукция до средата на 2023 г., като обстановката на световните пазари е много динамична и трудно предвидима.
- Как оценявате скандалите около фирми, свързани с военното производство?
- „Дунарит“ и другите оцелели фирми от бившия военнопромишлен комплекс са от значение за националната сигурност. Не е добре хора със съмнителни експертни познания да говорят по темата.
Дружеството е основано през 1903 г. като фабрика за барут. През 1947 г. е национализирано и преименувано на Държавна фабрика „Дунарит“. От 2005 г. предприятието функционира като частно акционерно дружество.
Фирмата минава през различни етапи на развитие. Благодарение на квалифицираните кадри с голям опит в производството на специална продукция през годините са усвоени различни изделия. Успоредно с военните продукти започва производството на продукция за граждански цели: оборудване за зъботехнически лаборатории, машини за поддръжка и ремонт на релсови пътища, автомобилни уредби за ВВГ „Пропан-бутан“, пластмасови детайли и инструментална екипировка.
Днес „Дунарит“ АД е познато на международните пазари като дружество с традиции, съхранило през своята 119-годишна история опита на няколко генерации.