Да се живее около Операта може да изглежда като мечта, но може да се превърне и в проблем, при това тежък и без изгледи за скорошното му решаване. В тази ситуация са хората от околните блокове, които не могат да паркират колите си в междублоковото пространство и водят съдебни битки за нещо, което навсякъде е нещо естествено и дори не се подлага на съмнение.
Каква е ситуацията тук? От една страна, неясно защо и от кого изградена, вече две години своеобразна барикада от пръст и камъни затваря достъпа до терена. От друга страна, служителите на съседната банка паркират колите си в същото това междублоково пространство, въпреки поставената ограда с предупредителни табели.
Хората споделят пред Русе Медиа, че Общината би могла да отдава определен брой паркоместа срещу заплащане на финансовата институция, което ще носи приходи на местната хазна и ще внесе ред в иначе безразборното паркиране.
Етажните собствености на двата блока са подали и жалба в Административния съд, след като е станало ясно, че има вероятност да бъде премахната желязната врата за ограничаване на достъпа до междублоковото пространство, за която претендират с документи, че е тяхна собственост. Препоръката за премахването обаче е направена от Община Русе към банката и етажните собствености оспорват писмото на общинската администрация. Според хората премахването на вратата ще превърне мястото в разграден двор.
От излязло в понеделник решение на Административния съд става ясно, че производството по делото се прекратява, тъй като жалбата на живущите е неоснователна. Мотивите са, че писмото на Общината до банката за премахването на вратата е за доброволни действия и няма задължителен характер. От него не произтичат бъдещи наказателни и принудителни действия, ако това не се случи.
Колкото до насипаните строителни материали, които препречват достъпа до имота от южната му страна, там също няма проблем според институциите. От материалите по делото става ясно, че зам.-кметът по устройство на територията Магдалина Илиева е адресирал писмо до зам.-кмета по икономика и международно сътрудничество Златомира Стефанова, в което се сочи, че съгласно чл. 151, ал. 11 от ЗУТ за така изградената преграда и насипани материали не се изисква разрешение за строеж и одобряване на проектна документация. Във връзка с това не е установено нарушение на ЗУТ и свързаните с него разпоредби.
В същото време прави впечатление фактът, че едни от първите незаконни гаражи, премахнати от общинската администрация, бяха именно в това междублоково пространство.