Над 30 доброволци и организации, които първи подадоха ръка на бягащите от войната в Украйна, са номинирани за награда за гражданска доблест и човешка доброта в помощ на украинския народ. Тя ще бъде връчена на 14 октомври от 11:20 ч. на церемония в Аулата на Нов Български университет (НБУ), съобщиха от екипа на организаторите. 
Призът беше учреден през лятото на 2022 г. под егидата на президента Петър Стоянов (1997-2002 г.). Иницииран е от Граждански форум с участието на общественици и културни дейци като писателите Захари Карабашлиев, Георги Господинов, Теодора Димова, Здравка Евтимова и Алек Попов, режисьорите Явор Гърдев, Костадин Бонев, Иглика Трифонова, както и университетски преподаватели, журналисти, свещеници и др. Към организационния комитет за наградата се включват и Нов български университет, Софийският университет и българският ПЕН клуб. 
Номинациите са направени на база подкрепата на доброволците и организациите по време на военните действия в Украйна. Част от хората използваха личен транспорт, за да извозват жени и деца от конфликтните зони до различни точки в България, организираха дрехи и храна и подпомагаха процеса на придобиване на статут на временна закрила. И в момента те продължават да помагат на бежанците за записване на деца им в детска градина или училище, намиране на постоянна работа и др., разказват организаторите на инициативата.   
Носителите на първата по рода си награда за човешка доброта ще бъдат излъчени от специално жури, в което влизат университетски преподаватели, журналисти и литературни критици. Церемонията ще бъде открита от председателя на настоятелството на НБУ Веселин Методиев, а участие ще вземе и президента Петър Стоянов (1997 - 2002). По време на събитието ще бъде излъчен документален филм на журналистката Искра Ангелова "За доброто" - с различни житейски истории на украински граждани, които са намерили втори дом в нашата страна. Ще бъде представен клип за Наградата, с участието на актрисата Койна Русева. Автори на сценария и режисурата са писателят Георги Господинов и режисьорът Костадин Бонев, членове на Гражданския форум.
Наградата ще бъде присъдена в четири категории - за предприемач или и/или частна фирма, за неправителствена организация, за неформална група от съмишленици/социална мрежа, както и за отделни граждани, които със собствен труд и средства оказват максимална логистична и човешка подкрепа на украинските бежанци. Изискването е тези дейности да не са част от рутинните задължения на номинираните, от обичайния им бизнес или проектна дейност.
Голямата награда - пластика и грамота, ще връчи Петър Стоянов.  Втора, трета и четвърта награди - пластика и грамота, в категориите „Бизнес организация“, „Личност“ и „Неформално сдружение“ - ще бъдат връчени от Евгения Сергеева, Олга Кусева и Таня Ташева. 
Всички номинирани ще получат дипломи, а приветствие към тях ще направи председателят на Настоятелството на НБУ проф. Веселин Методиев. 
Модератор на събитието ще бъде журналистът и общественик Владимир Йончев, който е и председател на журито с членове литературния критик Митко Новков, журналиста Юлиана Методиева и проф. Димитър Вацов от Нов български университет.