Броят на сделките с имоти в Русенско отчита лек спад и през третото тримесечие, показват данните на Агенцията по вписванията. За периода юли-септември са регистрирани 1461 продажби срещу 1510 за същия период на миналата година. Предишната 2021 г. обаче бе рекордна за последните пет години, наваксвайки забавянето заради пандемията.
Данните не разграничават сделките от рефинансиранията, Агенцията по вписванията не дава и разбивка по различните видове имоти - жилища, земи, аренди и наем, така че огромното число от тези сделки всъщност са прехвърляния, при които няма размяна на пари. 
По отношение на жилищните сделки за някакъв ориентир може да служи броят на сключените за периода ипотеки, тъй като огромния процент от случаите се ползват пари на банките. Техният брой намалява спрямо миналата година. За второто тримесечие на са регистрирани 86 законни ипотеки, които се използват при покупка на ново строителство и 230 договорни ипотеки, вписвани при придобиване с банков заем. Броят на заличените ипотеки, показващ колко лица са изплатили ипотечните си заеми, също не е малък - 240. 
След две поредни тримесечия със спад на сделките с около 3% едва ли може да се говори за някакво драстично охлаждане на имотния пазар, но такава е тенденцията и в другите големи градове, така че явно хората стават все по-предпазливи в покупките на активи за сериозни суми. Особено ако се прибягва до кредит такава предпазливост определено няма да е излишна, тъй като политиката на централните банки се обръща и лихвите вече вървят нагоре. Европейската централна банка също вдига полека процентите, а левът е вързан за еврото, така че заемите ще поскъпват.