Има ли музиката цвят? А образ и светлосенки? На нещо конкретно ли прилича или е някаква вълшебна сплав от цветове и чувства? Отговорите на тези въпроси потърсиха и намериха над 30 русенски деца от различни школи по изобразително изкуство в града, които в събота посетиха русенската опера по покана на нейния директор Пламен Бейков. 
Малките художници бяха запознати с операта, костюмите и реквизита за постановките от своя домакин Пламен Бейков, а след това имаха истинско творческо приключение - да рисуват на фона на музика и танци на млади изпълнители от сдружение „Полифония“. Музикантите Преслав Ламбев, Мариан Петков, Пламена Павлова, Ростислав Върбанов, Андрей Митев и Вероника Илиева, както и балерината Лидя Исмаилова се превърнаха в модели за рисуващите таланти, изпълнявайки произведения от Бах, Вивалди, Бетовен, Моцарт, Сен Санс, Форсайд, Панчо Владигеров и Рахманинов.
Така различните изкуства не само се допълваха, но и създадоха обща естетическа енергия.
Събитието беше част проект „Визуална музика“ на Художествена галерия-Русе, финансиран по програма „Култура“ на Община Русе.