У нас се отделя много малко внимание на съдбата, живота и дейността на хора, които се занимават с наука, а камо ли с епидемии. За това съм благодарна на Русе за поканата тази вечер да представя книгата за мен „Псевдоним „Вирус“ с окраска диверсия“, чийто автор е журналистката Юлия Пискулийска. Това каза проф. Радка Аргирова, която участва в среща с Русе заедно авторката на книгата. 
Първото представяне на книгата пред публика е било на 19 декември 2019 година. 
„В същия ден прочетох публикацията за новата китайска пневмония“, каза проф. Аргирова.
Председателят на дружеството на Съюза на българските журналисти в Русе Жанета Йорданова и организатор на събитието обясни, че документалната книга разказва за един отдаден на науката човек, на когото често му се налага да влиза в битки, за да докаже правотата си. 
През 1985 г. Радка Аргирова пренася със самолета от Западна Германия в дамската си чанта пластмасови съдчета (матрачета) с клетки, заразени с вируса на СПИН, за да ги изследва. Ръководена е от високо хуманни съображения и увереността, че много скоро в България ще е необходима бърза диагностика на определени рискови контингенти. Намеренията й са добри, но тя се сблъсква с предразсъдъци, страхове, съмнения, че е внесла в страната ни биологично оръжие. Никой не иска да влиза в стаята й, в която тя и лаборантката й работят с клетките. Налага се да дава писмени обяснения пред службите. 
Държавна сигурност завежда дело на Радка Аргирова под псевдоним „Вирус“ с окраска „Диверсия“ и следва дълга сага, в която най-ревностните пазители на тоталитарната система наблюдават поз микроскоп младият учен, за да открият и най-малкия признак, че е „агент на империализма“.