Административният съд в Русе обяви за незаконосъобразни текстовете в общинската Наредба 18 за обществения ред, по силата на която на пътни превозни средства общински служители можеха да налагат глоби с фиш в размер до 50 лева. Както „Утро“ писа, нормативният акт бе атакуван в съда от адвокат Андрей Желязков. Според него с приемането на тези текстове общинските съветници са превишили правомощията си, тъй като такива глоби могат да се регламентират само чрез закон или указ. И тази разпоредба преурежда отношения, които вече са уредени с нормативен акт от по-висока степен, какъвто е Законът за движение по пътищата.
Адмиистративният съд приема тези доводи, като постановява, че Общинският съвет няма нормотворческа компетентност да регламентира налагането на глоби с фиш за маловажни случаи на административни нарушения. Затова обявява чл. 33, ал. 2 от Наредба 18 за нищожен. Съдът вижда проблем и в другия оспорен от адвокат Желязков член на наредбата, която постановява, че глоби могат да се налагат от лица, оторизирани от кмета или директора на ОД на МВР. И нарежда отменянето му.
Решението може да се обжалва, но Общината едва ли ще го направи, тъй като казусът е пределно ясен и вече разглеждан на най-високо ниво във Върховния административен съд. А както изглежда, общинските служители са очаквали именно такъв изход на делото, тъй като в последните месеци налагат глоби не по силата на наредбата с фиш, а по Закона за движение по пътищата.