Френската ски федерация смята, че решението да се присъди домакинството на Азиатските зимни игри през 2029 година на Саудитска Арабия е против "това, което е желателно за планетата".
В становище, което е подписано и от съюза на операторите на ски зони, се казва, че са "останали поразени" от плана да се присъди домакинство на страна "на място, което е естествено бедно на вода и валежи и където няма курорти и писти към момента".
Саудитска Арабия се готви да посрещне Азиатските зимни игри във футуристичния проекти Неом, който ще струва 500 милиарда долара. Олимпийският съюз на Азия избра кандидатурата на Тройена, което се планира да бъде целогодишен ски курорт от 2026 година.
"Можем само да изобличим този вреден проект, който е срещу това, което е желателно за планетата", се казва с обръщението на французите. Те смятат, че всички трябва да уважават споразумението от Париж през 2015 година да се намали глобалното затопляне, да се пестят ресурсите и биоразнообразието по устойчив начин.
"Това е условието бъдещите поколения да живеят щастливо на планетата и да се научат да карат ски", се казва още в обръщението.
Саудитска Арабия ще бъде домакин и на Азиатските игри през 2034 година в Рияд като част от агресивния стремеж за строеж на спортни съоръжения, благодарение на мощната икономика, бизирана на петрола. Подготвя се и безпрецедентна кандидатура за домакинство на Световното първенство по футбол през 2030 година, включваща три континента и страните Саудитска Арабия, Египет и Гърция.