Апелативният съд във Велико Търново призна за виновно ръководството на основно училище „Иван Вазов“ за това, че е унищожило произведение на изобразителното изкуство - стенопис на русенския художник Валентин Георгиев. Решението е обявено на 28 юли тази година, а в едномесечния срок, позволяващ обжалване, това не е направено от русенското училище. Нещо повече - преди още да изтече този срок, от училището са превели на Валентин Георгиев сумата от 3000 лева, които съдът определя като обезщетение за нарушено авторско право. 
Както „Утро“ първи обяви преди малко повече от година, училищните власти бяха наредили един от стенописите на художника да бъде замазан с два пласта боя. 
За това авторът научава от малки ученици
които разтревожено му съобщават, че паното му „се боядисва“ и любопитстват дали и кога „господинът“ ще рисува там нещо друго. Така внезапно Георгиев научава, че училището предстои да получи дарение от т.нар. 3D тапети - иначе казано, фототапети, с които фондация „Лайт сорс“ тапицира училища в градчета и паланки, като правейки ги по този начин еднакви, им внушава самочувствието, че са „модерни“, „иновативни“ и стимулират учебния процес. 
Тогава директорката Теодора Иванова категорично заяви пред „Утро“ своето твърдо убеждение, че това, което са заличили, не е произведение на изкуството, а „две пеперудки“.
„Това нито е стенопис, нито има авторски права!“, отсече тогава тя. 
Днес вече е повече от ясно, че „това“ е произведение на изкуството. И че директорката на училището и нейният екип неправомерно са си позволили да посегнат на авторска творба, като фактът, че не са в състояние да оценят кое е изкуство и кое не, не ги оневинява.
Това е първото дело, в което се прави защита на унищожено произведение на изкуството, и то точно 100 години след създаването на Закона за авторското право в България през 1921 година, каза вчера на пресконференция адвокат Павлина Иванова. И добави:
„Това е тъжна история за унищожаването на едно произведение на изкуството и радостна история за тържеството на правото“
Юристката, спечелила делото, посочи, че в съдебната практика досега има дела за нарушаване на авторски права на музикални произведения, на печатни шрифтове, на творби, създадени в интернет пространството, в сферата на архитектурата, но като правило това са дела за посегателство, а не за унищожаване на творби - каквото е русенското дело. 
Ние не искахме да се стига до съд, решихме, че интелигентните хора могат да разрешат възникналия проблем без съд, припомни адвокат Иванова. И разказа, че на няколко пъти тя е писала писма до ръководството на училището, а също до Общината и до Регионалното управление на образованието. Отговор не дошъл нито от ОУ „Иван Вазов“, нито от общинската управа. Единствено от РУО изпратили проверка в училището и установили, че стенописът на художника е заличен. Всъщност, по думите й, коментар от директорката Иванова имало - устен. И той бил адресиран към Валентин Георгиев. 
„Много насериозно си се взел, то всеки бояджия може да претендира за авторски права!“, цитира адвокатката
След като станало ясно, че художникът не среща не само разбиране, а дори и минимално желание за диалог, единствен вариант останало съдебното разрешаване. И тук водеща е не амбицията - а най-вече това, че авторският труд е нещо уникално и достойно и обществото трябва да знае, че творчеството е ценност. Особено когато става дума за творец, чиито дарба и професионализъм са доказани.
Валентин Георгиев е член на Съюза на художниците, носител е на безчет световни награди, а буквално дни преди тематичният му стенопис в ОУ „Иван Вазов“ да бъде вандалски съсипан, художникът получава авторитетната национална награда „Доню Донев“. В Русе той е известен като човека, който винаги откликва на артистични и благотворителни инициативи от общинското предприятие „Русе арт“, журира конкурси, подготвя изложби, а успоредно с всичко това стимулира свои малки ученици от училище „Иван Вазов“ да участват в различни инициативи и конкурси, откъдето пристигат и награди за учебното заведение. 
Докато тече делото в русенския Окръжен съд, който на 8 март тази година отхвърля иска на Валентин Георгиев, 
срещу художника в училището се развихря истинска кампания
Като начало портретът му е свален от почетното школско табло на учителите тип „Наша гордост“. Родител свиква „пресконференция“ в учебното заведение, на която обвинява художника, че иска да „ограби“ училищния бюджет с въпросните 3000 лева. Преди Коледа художникът е наказан със забележка, на 14 февруари тази година - с втора забележка, а от 30 март до 4 април негови колеги един след друг пишат сигнали до директорката, че не желаят да работят с Валентин Георгиев, който „руши доброто име на училището“. В резултат на тези активности на 28 април 2022 година трудовият договор на художника е прекратен - с други думи, той е уволнен с аргумента, че „няма качества да бъде учител“.
Това, че спечелихме делото и правото възтържествува, води до няколко поуки, казва адвокат Иванова. Според нея обществото се нуждае от напомняне, че е недопустимо една авторска творба да бъде унищожена, само защото някой не я харесва или не я разбира. Така някой ден някой може да не хареса и Паметника на свободата, коментира тя, като е разтревожена, че това се случва в една образователна институция. И добавя: 
„Крайно време е също творците да знаят правата си и да ги защитават
А също е необходимо да се направят промени и по посока на това когато нарушителят на правните норми бъде определен, той да понесе личната си отговорност и сам да заплати отсъденото. Защо когато някой сгреши, плаща обществото, а не той лично?!“.
Иска ми се и други мои колеги, а и всички творци да не се притесняват да отстояват авторските си права - защото всяко премълчаване в името на поста и заплатата може да бъде пагубно, каза вчера Валентин Георгиев. И призна: „В момента, когато това ми се случи, имаше колеги художници, които изразиха подкрепата си, но имаше и други, които се правеха, че нищо не се случва. В този момент аз останах много сам. Но съм благодарен на тези, които застанаха до мен, и на колеги, и на РУО, и на медиите. Пожелавам смелост на хора, които биха могли да изпаднат в моята ситуация“. 
Валентин Георгиев вече е завел нови три дела срещу училище „Иван Вазов“: за всяка от двете забележки и за уволнението му от училище. Адвокат по тези дела е Елеонора Николова.