Заместник-кметът на Русе по комуналните дейности Димитър Недев вчера е имал среща със служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков заради отрязаните пари за улични ремонти.
Проблемът зрее от миналата седмица, когато става ясно, че Русе няма да получи очакваните 7,8 милиона лева за улични ремонти след приключването на Водния цикъл.
„С изненада на 28 септември виждаме в публикувания от МРРБ списък за ремонт на улици, че община Русе не присъства в списъка на общините, които ще бъдат финансирани. Предполагаме, че това е плод на недостигане на част от информацията до министъра и експертите на МРРБ, или министърът е бил подведен“, заяви на извънреден брифинг вчера зам.-кметът по устройство на територията Магдалина Илиева.
Самият Шишков заявява в интервю за „Медиапул“, че трийсетина общини няма да получат средства.  

„Това става, защото не са представили необходимите документи. Бях изключително изненадан, че сред тях е община Русе“, казва министърът.
Община Русе е твърдо убедена, че в случая няма пропуски и още на 28 септември и подава възражение до МРРБ, каза още Магдалина Илиева и представи хронологично как се е развила ситуацията.
Инициативата за комуникация за финансиране от МРРБ на проекти на всички общини е била поета от Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/.
Първото искане е отправено до МРРБ още на 3 ноември 2021 година във връзка с установените щети по уличната мрежа след започването на ВиК проекта. На 13 януари тази година оттам отговарят, че ще мислят за финансиране едва, когато приключи проектът. На 20 април Общината отново иска от Министерството на финансите, Министерството на икономиката и МРРБ финансиране на 20 от 50-те улици, които са със щети от ремонта ВиК.
„На 25 май получаваме отговор, че в момента няма финансов ресурс и могат да искат допълнително информация от нас. На 29 юли излиза списък на МРРБ след заседание на Министерския съвет, в който община Русе е одобрена за финансиране на ремонт на улици след ВиК в размер на близо 7,8 милиона лева. Няколко дни след това, след промяна в състава на правителството, разбираме, че отново е преразгледан този списък, във връзка с което получихме на 12 август искане от НСОРБ отново да попълним декларативен списък на улици, за които искаме финансиране. В писмото изрично бе посочено, че ние трябва да декларираме за кои обекти имаме разрешение за строеж, като на този етап те не събират строителна документация или копие от разрешение за строеж. Те искат просто да декларираме за кои имаме готовност да сключим договор за финансиране с МРРБ“, обясни Илиева.
На 16 август исканата информация е изпратена, но на 28 септември от публикувания от МРРБ списък на одобрените за финансиране общини идва леденият душ за Русе. Още същия ден е изпратено възражение до министъра, в което се поддържа искането за 7,8 милиона рева за улични ремонти.
„Ние ще продължаваме да обясняваме, да настояваме, защото това е в интерес на гражданите. Няма да се откажем и от пълното си искане. За всички улици след ВиК ремонта, без Средна кула и Долапите, средствата възлизат на 22 милиона лева. Ние сме редуцирали в момента искането си само до основните улици с надеждата това да позволи по-лесното отпускане на средствата. Каним и регионалния министър, който и да е той, да дойде на място и да види каква е ситуацията в Русе“, заяви още Магдалина Илиева. 
До приключването на броя нямаше информация за резултатите от разговора на зам.-кметът Димитър Недев със служебния министър Иван Шишков.