Бившият ирански футболист Али Карими, който е бил играч на Байерн Мюнхен и бе избран за най-добър в Азия през 2004 година, е преследван от правосъдието в страната за това, че поддържа простите, започнати след смъртта на Махса Амини, съобщават местните медии, цитирани от агенция "Франс Прес".
В Иран има бурни протести на жени, след като 22-годишната кюрдка почина на 16 септември, след като е бира арестувана в Техеран от нравствената полиция, която я е упрекнала, че е нарушила кода за обличане в Ислямската република и не е носела воал, който да покрива косата й.
Десетки хора, основно протестиращи, но и служители на реда, бяха убити след 16 септември по време на протестите, определени като "бунтове" от властта, стотици са арестувани.
"Али Карими, един от основните лидери на протестите, е преследван от съдебните органи за това, че стана глас на влага и подкрепя ежедневните събирания", съобщи агенция "Мехр".
43-годишният бивш футболист живее от няколко месеца в Обединените Арабски Емирства.
След смъртта на Махса Амини той многократно зае позиция в социалните мрежи, за да подкрепи движението на протестите и да обвини властите за смъртта на младата жена, като подчерта, че "нищо не може да изтрие този позор".
Али Карими, който е намиран Магьосника, е третият най-титулуван играч и петият голмайстор в националния отбор на Иран. Той прекара два сезона в Байерн Мюнхен - между 2005 и 2007.
Много известни ирански спортисти, както актьори и режисьори, подкрепиха движението на протестите, призовавайки властите да се вслушат в исканията на хората.