Министърът на минната промишленост и енергетиката в сръбското правителство Зорана Михайлович каза днес преди началото на конференцията за предприемачеството в Сърбия в Сръбската търговска камара, че няма значение дали Сърбия е трябвало да бъде освободена от забраната за вноса на руски петрол с осмия пакет санкции на ЕС срещу Русия и дали някой е попречил на това, защото страната и енергийната компания НИС (Нафтена индустия Сърбие) са се подготвили да внасят петрол от други страни, съобщи Танюг.
Тя не пожела да  коментира твърденията в медиите, че Хърватия, заедно с някои други страни членки на ЕС, са попречили в осмия пакет от санкции Сърбия да бъде освободена от забраната за внос на петрол от Руската федерация.
Още през май имаше ясно съобщение, че с този пакет от санкции Сърбия няма да може да внася руски петрол от ноември, а дори и тогава внасяше малко руски, малко друг, а 20 процента беше сръбският петрол от Велебит. Всичко зависеше от цената, каза тя.
Тя обясни, че  през предходните месеци е имало диверсификация на вноса в зависимост от цената на суровия петрол на световния пазар.
В момента, в който започна войната в Украйна, руският петрол имаше по-ниска цена и тогава НИС внесе повече руски петрол. НИС се готви от месеци да внася 80 процента  неруски петрол, а 20 процента ще преработва сръбския петрол от Велебит, който е един от най-качествените в света, каза Михайлович.
Тя подчерта, че за Сърбия няма значение дали някой се е опитал да предотврати или да позволи на Сърбия да бъде освободена от ембаргото върху руския петрол в осмия пакет санкции на ЕС.
Ние изобщо не разчитахме на руски петрол и от първия момент разчитахме да нямаме руски петрол от 1 ноември, повтори Михайлович.
На въпрос дали "Нафтена индустия Сърбие" ще купува сега саудитски петрол, тя отговори, че това зависи от цената.
Доколкото знаем от НИС, всичко е отворено, има иракски петрол от Киркук, може и саудитски, въпросът е в цената, заяви Михайлович.