Висш представител на руския парламент призова днес армията "да спре да лъже" за пораженията си в Украйна, на фона на отстъпващите на много места войски, съобщи Франс прес.
"Хората знаят. Нашият народ не е глупав. И той вижда, че му казваме само част от истината. Това може да доведе до загуба на доверие", заяви Андрей Картаполов, бивш военен командир, който оглавява комисията по отбрана в Държавната дума - долната камара на руския парламент.
Картаполов направи коментар в канала в Телеграм на руския пропагандист Владимир Соловьов и призова армията "да спре да лъже".
"Врагът е в нашите земи. Всички гранични села в Белгородска област са на практика разрушени", обяви той, докато обстрелите в този район на границата между Русия и Украйна се увеличават.
"Получаваме (новини) от много места - губернатори, военни кореспонденти. Но докладите на министерството на отбраната не се променят", добави той.
Украинските сили отвоюваха през последните дни нови територии на изток и юг, където войските на Москва срещат трудности, след като вече изгубиха важната Харковска област на североизток.
Руското министерство на отбраната много рядко признава за отстъпления на своите войски и се ограничава до всекидневни доклади, в които посочва за тежки загуби, нанесени на украинския противник.
Президентът на Русия Владимир Путин, който миналата седмица анексира четири украински територии, заяви в понеделник, че се надява военната ситуация в Украйна "да се стабилизира".