Премиерът Еди Рама обяви пред медиите в Албания, че той и холандският министър-председател Марк Рюте са изготвили общо предложение за това как виждат новата европейска политическа общност според модела, иницииран от френския президент Еманюел Макрон.
Днес в "Politico" има статия, която предхожда представянето на предложението на Рама и Рюте пред европейските лидери на срещата на върха в Прага на 5-6 октомври. В нея се казва, че: “Континентът трябва сам да оформи бъдещето си и единственият начин да го направим е като работим заедно като демократични членове на европейското семейство.”
Коментирайки предложението пред албанските медии, Рама каза, че една от идеите е свързана с това албанските студенти да имат равен достъп с връстниците си до европейската университетска мрежа, без да се налага да ходят в чужбина, за да учат.
Според премиера желанието на албанските студенти да учат в чужбина е легитимно. Той смята, че са предприети положителни стъпки за интернационализация на университетите, използващи фондовете на Европейския съюз.