България е ЕС, преговаряйки със Съюза, те преговарят и с България, нашите изисквания са вкарани в този проект за преговорна рамка. България на всеки един етап има възможност да има свое мнение по това как се изпълнява тази преговорна рамка. Това коментира на брифинг министърът на външните работи Николай Милков по повод достигналата, по думите му, през медиите теза, че Република Северна Македония (РСМ) няма да преговаря с България, а с Европейския съюз.
Той добави, че преговорната рамка още не е факт и би била, когато се извършат определени действия от страна на РСМ, които се очакват и са свързани с вписването на българите в Конституцията на страната.
„Не знам защо всичките тези начини, по които се третират отношенията между двете страни, се разглеждат като игра с нулев залог. Това не е футболен мач, в който един печели друг губи. Дипломацията е по-сложна игра, в нея може да има две печеливши страни и, всъщност, това е стремежът - в който едната държава да спечели международно признание, да спечели високо съответствие по отношение спазването на всички права, да се конституира допълнително и да укрепне като конституирана и развиваща се мултиетническа държава, а другата държава да спечели един добър съсед, да спечели консолидирана нация, която не е атакувана от искания за малцинства и прочие и т.н“, коментира Милков.
По думите му, за съжаление, в дипломацията може да има и две губещи страни и „ние не трябва да бъдем там“.
Във връзка с готвените протести в РСМ за 7 октомври, когато се открива българския клуб „Цар Борис III”, министър Милков изрази мнение, че правоохранителни органи на съседната ни държава ще си свършат работата.
По повод това, че медиите са повдигнали въпроса за работата на комисията по имената в РСМ, министър Милков коментира, че за него, ако е проблем по някакъв начин наименованието „Цар Борис III”, не по-малък проблем е наименованието на гимназия „Йосип Броз Тито“ в Скопие.
На брифинга министър Милков съобщи, че в петък, миналата седмица, България беше избрана за член на управителния орган на Международната агенция за атомна енергия със седалище във Виена, което е огромно признание за страната ни.