Търговският дефицит на САЩ се е свил през август за пети пореден месец, достигайки най-ниското си равнище от повече от година, след като стойността на вноса в страната значително е намаляла. Това сочат най-новите данни на американското министерство на търговията, оказали се по-благоприятни от прогнозите на експертите, съобщиха Блумбърг и ДПА.
Търговският дефицит е спаднал до 67,4 милиарда долара през август спрямо ревизираната стойност за юли (70,5 милиарда долара). Експертите очакваха търговският дефицит да намалее до 68 милиарда долара.
Отчетеният спад на показателя е в резултат на сриването на стойността на вноса - с 1,1 на сто до 326,3 милиарда долара. В същото време износът се е понижил в стойностно изражение с 0,3 на сто до 258,9 милиарда долара.
Промяната в моделите на потребителските разходи, която дава предимство на услугите и изживяванията за сметка на стоките, е спомогнала за отслабване на търсенето на продукти, произведени в чужбина. Някои търговци на дребно дори съобщават за анулиране и намаляване на поръчките си, за да приведат складовите наличности в по-голямо съответствие с продажбите.
Междувременно и външното търсене на американски стоки и услуги е останало слабо на фона на нарастващите лихвени проценти и високата инфлация. Засилването на долара освен това оскъпява американските стоки за чуждестранни купувачи.