Община Хасково ще възстановява на гражданите си надвзетите суми за такса "битови отпадъци" през 2020 година. Това най-вероятно ще стане чрез приспадане на парите от бъдещи дължими данъци. Това съобщи на пресконференция кметът Станислав Дечев.
Причината е, че с решение от 3 октомври т. г. Върховният административен съд определи като незоконосъобразно решението на местния общински съвет от 20 декември 2019 г., с което налогът за 2020 г. се увеличава от 3 на 3,5 промила за жителите на областния център, от 4,5 на 5 промила за селата, и от 12 на 13 промила за фирмите.
В "Информационно обслужване" вече е поръчан анализ на цялата база данни, поясни Дечев. Той посочи, че не става въпрос за големи суми - между 20 и 30 лева за голям апартамент с гараж в идеалния център и до 8 лева за жилище в периферните квартали на областния център. Ще бъде изготвена докладна, която ще бъде разгледана на следващо заседание на Общинския съвет, каза председателят му Таня Захариева.
Директорът на общинската данъчна дирекция Димитър Иванов отбеляза, че приспадането ще бъде отразено в годишните данъчни съобщения до задължените лица.
По-рано днес ръководството на БСП-Хасково даде брифинг под мотото "Върнете парите на хасковските данъкоплатци" по същия повод. Ние бяхме тези, които навремето гласувахме "против" докладната за увеличението с ясната визия, че решението ще "падне", припомни председателят Камен Тодоров. По негови думи възстановяването на вече взети пари ще отвори "дупка" в общинската хазна. Кметът Дечев отговори задочно, че отчислените за депонирането на отпадъци средства стоят на сметка в Регионалната инспекция по околната среда и водите и няма как да бъдат загубени.
В различни административни съдилища се водят още две дела за такса "смет" в общината за следващите 2021 и 2022 година.