Сдружение „Заедно правим добрини“ официално дари операционна маса на Отделението по акушерство и гинекология (АГ) в Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) в Добрич.
Дарението е „черешката на тортата“ в новоизградената и оборудвана с апаратура от последно поколение зала за лапароскопска хирургия, която се използва и от хирургичното отделение, каза пред журналисти директорът на МБАЛ – Добрич д-р Георги Желязков. Той сподели, че много се гордее с успеха на Димитрина Младенова, Йоанна Койчева и Милена Савова от сдружението, благодарение на които в лечебното заведение и цялата област „ще има една от най-добре изградените операционни зали“.
„Операционната маса е съществена част от всяка операционна зала. Тя улеснява нашата ежедневна работа – категорично подобрява комфорта на оператора и скъсява оперативното време“, каза завеждащият АГ отделението, д-р Ивайло Петев. Добрите условия на труд позволяват на лекарите да работят по-бързо, повече и с много по-малка травма за пациента, допълни той.
„В съвременната медицина не можеш без техника. Откакто имаме нова ендоскопска апаратура, над 80 процента от гинекологичните ни операции са ендоскопски, спрямо 10-15 процента преди това. От началото на годината с Отделението по хирургия имаме извършени над 200 ендоскопски операции, което за болница от нашия ранг е много добро постижение“, каза още д-р Петев.
Пазарната стойност на дарението е 45 хил. лева, заяви Димитрина Младенова от „Заедно правим добрини“, но фирмата, от която е закупена масата, я е предоставила на сдружението срещу 35 хил.лева. „Направиха ни много голяма отстъпка, за което сме много благодарни“, каза тя. Младенова припомни, че скоро се навършват пет години от началото на инициативата в Добрич. „Изумена съм как толкова много хора повярваха в нас. Много се вълнувам, защото това беше една наша мечта за града ни. Сбъдната мечта е и че успяхме да обединим толкова много хора. Надяваме се да постигнем дори по-големи успехи“, каза още тя.
„Заедно правим добрини“ не бърза да обявява нова цел, коментира Милена Савова. „Когато видим какво количество капачки ще пристигне до края на годината, с ръководството на болницата и д-р Петев ще вземем решение какво да бъде следващото дарение“, каза тя. От името на сдружението Йоанна Койчева благодари на всички, които са помогнали с транспорт, със склада, с капачки, кенчета, стотинки и по-големи суми, както и на доброволците, отделили от времето си за сортиране на даренията. Кампанията не е спирала от пет години и продължава да събира средства, заявиха доброволките.