Американците Каролин Бертози и Бари Шарплес и датчанина Мортен Мелдол си поделят тазгодишната Нобелова награда за химия за разработването на начин за свързване на молекули, предаде Асошиейтед прес. 
Ханс Елегрен, генерален секретар на Шведската кралска академия на науките, обяви имената на лауреатите в Каролинския институт в Стокхолм.
Престижната награда се присъжда на Каролин Бертози, Бари Шарплес, Мортен Мелдол за "разработването на клик-химията и биоортогоналната химия". 
Работата им, известна като "клик-химия" и биоортогонални реакции, се използва за създаване на лекарства срещу рак, картографиране на ДНК и създаване на материали, пригодени за конкретна цел. 
Тримата лауреати ще получат наградата си, чиято парична стойност е 10 милиона шведски крони (приблизително 900 000 долара), на церемония през декември.                    Каролин Бертози е родена през 1966 г. в САЩ. От 1993 г. има докторска степен от Калифорнийския университет в Бъркли, САЩ. Нобеловата лауреатка е професор в Станфордския университет, Калифорния.
Мортен Мелдол е роден през 1954 г. в Дания. От 1986 г. има докторска степен от Технически университет на Дания. Професор е в Копенхагенския университет.
K. Бари Шарплес е роден през 1941 г. във Филаделфия, Пенсилвания, САЩ. От 1986 г. има докторска степен от Станфордския университет, Калифорния. Шарплес работи в института "Скрипс" в Ла Хоя, Калифорния.
Шарплес преди е печелил Нобелова награда през 2001 г. Той е петият учен, удостояван два пъти с престижното отличие.
Миналата година Нобелова награда за химия беше присъдена на германеца Бенямин Лист и британеца Дейвид Макмилан за разработването на асиметричната органокатализа.