Районният съд в Плевен за първи път организира Ден на отворените врати по повод Европейския ден на правосъдието. Инициативата ще се проведе на 25 октомври, съобщи за БТА Ина Минкова от Съдебната палата в Плевен.
Ученици от специализираните паралелки с профил "Съдебна администрация" от Професионална гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване и Държавната финансово-стопанска гимназия "Интелект" ще бъдат запознати с работата на деловодителя и секретаря, и ще имат възможност да присъстват на открито съдебно заседание.
От 10:00 до 13:00 часа в Адвокатската стая, която се намира на ет.3 в Съдебната палата в град Плевен, ще бъдат проведени безплатни консултации за граждани, в областта на семейното, наследственото и трудовото право. Те ще бъдат извършени от адвокат Ивайло Арнаудов, председател на Адвокатска колегия - Плевен и адвокат Янита Александрова. "Не е необходимо предварително записване, достатъчно е гражданите, които имат желание да се възползват от тези безплатни консултации, да се явят в посочения часови диапазон, на третия етаж в сградата на съда", добави Ина Минкова.
Част от инициативата е и лекция-дискусия на тема "Гражданското правосъдие в защита на Правото на Европейския съюз и Европейската конвенция за правата на човека". Лектор ще бъде дългогодишният съдия във Върховния касационен съд и преподавател в Националния институт на правосъдието Борислав Белазелков.
По традиция Денят на отворените врати в плевенските съдебни институции се организира по повод Деня на Българската конституция и празника на юристите, който се чества на 16 април.