Анкара строго осъди включването от министерството на отбраната на САЩ на Република Кипър в Програмата за държавно партньорство на американската Национална гвардия, съобщи "Хюриет дейли нюз".
Стъпката идва, след като Държавният департамент на САЩ премахна ограниченията в оръжейната търговия за Кипър за фискалната 2023 г. - решение, приветствано от кипърските гръцки власти и осъдено от турската страна.
"От наша гледна точка последният ход на САЩ, две седмици след като отмениха оръжейното ембарго за гръцката администрация на Кипър, няма никакво основание", заяви външното министерство на Турция.
С подобни стъпки САЩ губят възможността да играят "конструктивна роля за справедливо, трайно и устойчиво" уреждане на кипърския въпрос, се казва още в изявлението.
"С този ход, който е нещо повече от нарушаване на баланса между двете страни на острова, САЩ очевидно са станали пристрастни", заяви министерството.
В качеството си на държава гарант на Кипър, Турция ще продължи да предприема всички необходими стъпки за гарантиране на сигурността на кипърските турци, се допълва в изявлението.