Служители на шведското министерство на правосъдието пристигнаха в Анкара за разговори с турската страна във връзка с екстрадирането на лица, включени в списъка с издирвани от Турция терористи, съобщи електронното издание на в. "Сабах". 
Срещата между делегации на двете страни започна в 10.00 часа.
Турската делелегация на министерството на правосъдието е ръководена от Касъм Чичек, генерален директор по въпросите на външните отношения и Европейския съюз.
Министрите на външните работи на Турция, Финландия и Швеция подписаха меморандум в рамките на срещата на върха на НАТО в Мадрид на 28 юни, с който бяха премахнати пречките пред присъединяването на двете скандинавски страни към алианса. Документът предвижда сътрудничество с Анкара в борбата срещу тероризма, по-специално по отношение на Кюрдската работническа партия (ПКК) и нейните разклонения, както и относно Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО), която според турските власти стои зад опита за преврат през 2016 г.    
Анкара се оплаква, че Швеция и Финландия още не са отговорили на исканията ѝ за екстрадиция на терористи. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган предупреди преди няколко дни, че Турция ще остане на същата позиция по отношение на присъединяването на двете страни към НАТО, докато Стокхолм и Хелзинки не изпълнят поетите ангажименти.
Въпреки че Анкара даде условно съгласие за присъединяването на скандинавските държави към НАТО на срещата в Мадрид, за да се случи това, те все още се нуждаят от ратифицирането от Турция на договора за присъединяване.