Африканският съюз покани правителството на Етиопия и представители на противопоставящите му се сили от щата Тигре да започнат преговори за мир в Южна Африка този уикенд, предаде Ройтерс, позовавайки се на писмо от Комисията на АС.
Целта на диалога ще бъде прекратяването на двугодишния конфликт между централното правителство и щата. Предложението за диалог е било отправено в писмо на председателя на Комисията на АС Муса Факи до Дебрецион Гебремихаел, който ръководи  управляващата партия в щата Тигре. 
Етиопското правителство е приело поканата на АС, написа в Туитър Редван Хюсеин, съветник по националната сигурност към етиопския премиер Абий Ахмед.
Преди това и правителството на Етиопия, и лидерите на северния щат Тигре бяха заявили готовност да участват в преговорите, в които медиатор да е АС с цел прекратяване на военните действия. Този конфликт отне живота на хиляди цивилни и принуди милиони хора да напуснат домовете си от ноември 2020 г. досега. В периода март – август имаше прекратяване на огъна, но през тези месеца разговори на високо ниво така и не се състояха, а конфликтът се възобнови преди два месеца. 
В писмото на АС относно разговорите за прекратяване на конфликта между враждуващите страни се казва, че те ще бъдат ръководени от Олусегун Обасанджо, високопоставен представител на АС за Африканския рог. Към него ще се присъединят и бившият президент на Кения Ухуру Кениата, както и бившата вицепрезидентка на РЮА Фумзиле Мламбо-Нгкука.