Кога ще бъде почистено
Жабешкото блато?

Кога Жабешкото блато ще бъде почистено от останали строителни отпадъци, а самозалесяването в него - окастрено? Аз, като истинска гражданка, милееща за хората, питам, ако падне дъжд като в Карловско, къде ще се побере?
Много години се поставят тръби за отводняване на спортната зала, стадиона, моста на „Петър Караминчев“ и около тях се издигат бетонни стени. Всеки си оставя отпадъците вътре в блатото. То е изградено преди 70 години от дялани камъни. Между цепнатините са пораснали дървета и събарят изграденото. На входа на събирателната шахта, от която водата се изхвърля в Дунава, има пораснали големи дървета.
По улица „Драма“, под спортната зала „Ялта“, има много големи тръби, които отвеждат водата, която се стича от всякъде и също отвежда водата в блатото. Там също има големи дървета самоизраснали.
Обаждах се на тел.112 и помолих да предадат където трябва да се окастри растителността. Поради факта, че нищо не е направено, реших да Ви попитам.
Мариана Димитрова Иванова

След сигнала разговаряхме с ВиК, 
ангажираха се да решат проблема

Уважаема г-жо Иванова, благодаря Ви за сигнала и за проявената гражданска позиция. Споменатото от Вас т.нар. Жабешко блато се намира на територията на стопанисвания от ОП „Спортни имоти“ спортен комплекс „Ялта“. След направена проверка се установи, че самата събирателна шахта, която е най-ниската точка в урбанизираната територия на града, е собственост на ВиК-Русе. След проведени разговори с ръководството на дружеството, от тяхна страна се ангажираха при първа възможност да инспектират терена и да предприемат действия по почистване на избуялата растителност.
Пенчо Милков,
кмет на община Русе