„Това е интернет - всички лъжат!“. Репликата е от тв сериал, но всъщност е родена от живота - действително в интернет измамите процъфтяват - като се започне от фалшивите новини и се стигне до фалшивите продажби. В тази истина се убедил лично и то по трудния начин русенец С.Ш., който се доверил на обява в специализирания сайт OLX за изгодна покупка на „Айфон 13 Про Макс 256 GB“, чиято цена като нов надхвърля 2400 лева.
Историята започнала към края на миналата година, когато 42-годишният Т.Г. от Поморие закъсал с парите и обявил айфона за продан. Клиентът се свързал с него по интернет и поискал да го купи с наложен платеж. Продавачът се съгласил, но също поставил условие - понеже вече бил изпращал телефона с куриерска фирма и никой не го взел, а разходите останали за негова сметка, поискал 600 лева капаро. Купувачът приел, пратил парите и зачакал новата си придобивка, която обаче не идвала и не идвала. Междувременно помориецът все по-рядко отговарял на честите му позвънявания, а когато все пак вдигал телефона, измислял най-различни оправдания защо още не е пратил нищо към Русе. Театърът за наивници продължил два дни.
След като разбрал, че телефонът няма да пристигне, С.Ш. подал жалба в полицията и на 19 април „продавачът“ се явил на разпит, разбрал, че работата е сериозна и може да получи до 1 година затвор или пробация и възстановил 600-те лева капаро. Това пък, заедно с чистото му съдебно минало, му помогнало по време на процеса срещу него и вместо да носи наказателна отговорност, бил наказан от Районния съд в Русе административно - с 1000 лева глоба.
Решението може да се обжалва, но това едва ли ще се случи.