Джим Редмънд, чиято поява на лекоатлетическата писта помогна на сина му Дерек да пресече финалната линия на Олимпийските игри през 1992 година, почина на 81-годишна възраст.
Един от най-трогателните и най-паметни моменти в историята на Олимпийските игри се разигра в полуфинала в бягането на 400 метра при мъжете. Малко след старта Дерек, който е световен шампион с щафетата на 4х400 метра с Великобритания за 1991 година, къса заден бедрен мускул. В този момент, виждайки агонизиращия си син, Джим Редмънд слиза от трибуните, прескача огражденията на пистата и придържайки своя син му помага да изпълни мечтата си - да се добере до финалната линия.
30 години след този случай видеото все още е едно от най-гледаните в социалните мрежи, а постъпката на Джим Редмънд се определя като един от примерите за идеята на олимпийското движение.
Съболезнования към семейството на Джим Редмънд бяха изказани както от Британската олимпийска асоциация, така и от Международния олимпийски комитет.
"Нашите мисли са с Дерек Редмънд и неговото семейство след смъртта на неговия баща Джим. Заедно двамата сътвориха един от най-вдъхновяващите моменти в олимпийската история", написаха от Британската олимпийска асоциация в Туитър.