Организацията по прехрана и земеделие на Обединените нации (ФАО) и Корпусът на карабинерите на Италия днес укрепиха партньорството си чрез подновяване на Меморандум за разбирателство (MoU), подписан преди това през 2017 г. Обновеното споразумение се стреми към по-нататъшно постигане на общи цели в областта на околната среда и опазване на биоразнообразието, устойчиво управление на ресурсите, опазване на горите, хранително-вкусова сигурност и планиране и управление при извънредни ситуации, съобщава ФАО на сайта си.
Партньорството идва, след като бившият Италиански държавен горски корпус беше включен в Корпуса на карабинерите през 2017 г., давайки на последния отговорност за защитата на горите и екологичните ресурси на Италия, заедно с отговорността за борбата с незаконните дейности, свързани с хранително-вкусовия сектор.
Меморандумът за разбирателство беше подписан от генералния директор на ФАО Ку Донгю и командващия генерал на карабинерите, генерал-лейтенант Тео Лузи, на събитие, проведено в централата на ФАО в Рим.
Генералният директор на ФАО отбеляза, че подновяването на споразумението се извършва в "специален ден", тъй като съвпада с 8-ата Световна седмица на горите (WFW2022), организирана от организацията, в контекста на 26-ата сесия на Комитета по горите на ФАО, провеждаща се тази седмица. Той също така потвърди отново ангажимента на ФАО да работи в тясно сътрудничество с италианското правителство и да засили допълнително сътрудничеството, включително с Корпуса на карабинерите.
В своето обръщение генерал-лейтенант Лузи отбеляза, че разбирателството запечатва готовността за ефективно и солидно обединяване на ресурси, опит и знания в пряка подкрепа на универсалните цели на ФАО.
Като част от партньорството карабинерите успяха да разработят 14 курса за безопасен и сигурен подход към полевата среда, които осигуряват обучение, специално насочено към персонала на ФАО, разположен в кризисни зони.
Подновяването на меморандума включва и дейности за сътрудничество в областта на предотвратяването на горски пожари, защитата на дивите видове, защитени съгласно Конвенцията за международна търговия със застрашени видове (CITES), горското инженерство и грижата за земята.