Министърът на спорта на Саудитска Арабия се е срещнал с пилоти и шефове на Формула 1, за да обсъдят опасенията за сигурността, след като ракетни атаки срещу петролно хранилище помрачиха тазгодишното състезание в Джеда.
Подкрепяните от Иран бунтовници хуси в Йемен удариха съоръжение за съхранение на петрол на около 15 км източно от пистата през март и огромен стълб дим се виждаше, докато болидите бяха на трасето по време на тренировка.
Това разтърси спорта, който за втори път проведе състезание в кралството от Персийския залив, а пилотите повече от четири часа обмисляха дали да участват в надпреварата.
Стартът се състоя след уверения от саудитските власти, но имаше колективно решение, че са необходими допълнителни дискусии.
"Повечето от притесненията наистина бяха относно сигурността", каза принц Абдулазиз бин Турки Ал-Фейсал пред избрани медии, включително Ройтерс, по време на Гран При на Сингапур миналия уикенд.
"Срещнахме се лично с всички ръководители на отбори, а аз се срещнах лично с всички пилоти. Говорихме по всички тези въпроси и имахме открит диалог с тях", добави той.
Принцът каза, че огромният авторитет на Формула 1 означава, че опасенията за сигурността са нова реалност за спорта, където и да бъде състезанието.
Той посочи примери от "Силвърстоун" тази година, където протестиращите "Просто спрете петрола" нахлуха на пистата, докато болидите бяха там, и масови стрелби в САЩ.
"Ако погледнете по света днес, навсякъде цари хаос и трябва да се преборим с него. Няма наистина сигурно място, където можете да отидете (с гаранция, че нищо няма да стане) от масови стрелби до войни и други неща, които се случват", заяви принц Ал-Фейсал.
Подкрепяната от Саудитска Арабия коалиция в Йемен и хутите постигнаха примирие с посредничеството на ООН през април, но споразумението изтече в неделя.
Запитан дали възобновяването на военните действия в продължаващия повече от седем години конфликт ще изисква засилване на сигурността за състезанието догодина, принц Ал-Фейсал каза, че пистата ще бъде защитена.
"Това не беше първият път, когато това се случва в Саудитска Арабия. Случи се през онзи уикенд, но почти всеки месец се повтаряше", каза той за атаките.
Саудитска Арабия, чийто държавен петролен гигант Aramco е спонсор на Формула 1, има 15-годишен договор със спорта.