Изложба с 40 графики на акад. Румен Скорчев ще бъде открита в Столична библиотека. Експозицията е по повод 90 години от рождението на художника. Тя ще бъде открита на 5 октомври в галерия „София“ на библиотеката, съобщават организаторите.
В изложбата са подредени рисунки и литографии на Румен Скорчев към поезия и проза на известни български и чужди автори. Показани са илюстрации към стихосбирката на Радой Ралин „Всичко ми говори”(1975), стихосбирката на Иван Давидков „Момче с фенерче”(1981), романа на Ивайло Петров „Хайка за вълци”, стиховете на Джон Кийтс, Тарас Шевченко, Хуан - Рамон Хименес. Посетителите ще могат да видят и книги с литературни творби, вдъхновили автора.
Експозицията ще бъде представена от изкуствоведът проф. Чавдар Попов.
„Библиотеката на София съхранява във фонда си стотици оригинали на изобразителното изкуство, между които особено място заемат 60 творби на Румен Скорчев. Част от тях са дарени лично от самия него, а след смъртта му предоставени от съпругата му“, коментират от Столичната библиотека.
„Три поеми за сопран, струнни и ударни инструменти” ще звучат като музикален фон по време на събитието. Те са създадени от композитора Георги Минчев и поета Павел Славянски по мотиви от гравюри на художника.
Румен Скорчев (1932-2015) завършва специалност „Илюстрация“ на НХА при проф. Петър Чуховски и проф. Веселин Стайков през 1964 г. От началото на 70-те години участва във всички общи художествени изложби у нас, както и в международните биеналета във Флоренция, Краков, Биела и др. От 1977 г. ръководи ателие в специалността „Илюстрация и художествено оформление на книгата“ в НХА. От 2009 г. е академик.
Илюстрирал е над 200 книги по класически литературни произведения на Александър Пушкин, Пейо Яворов, Омар Хайям, Шарл Бодлер, братя Грим, Карел Чапек, Асен Разцветников и др. / ГН