След излизането на окончателните изборни резултати в Русенския избирателен район дойде време за разпределяне на мандатите.
Според данните от екзитпол в неделя вечерта разпределението беше следното: ГЕРБ-СДС - трима депутати, „Продължаваме промяната“ - двама, ДПС, БСП и „Възраждане“ - по един.
Официалните данни, които винаги показват отклонение поради заблуждаващи отговори в анкетите на социолозите, очертават друга картина, която също не е окончателна: ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната“ ще имат по два мандата, а „Възраждане“, БСП, ДПС, „Демократична България“ /според регионалното класиране/ - по един.
Сигурна за парламента е Десислава Атанасова, която водеше листата на ГЕРБ-СДС. Тук обаче се намесват преференциите, които извеждат на второ място областният председател на СДС Драгомир Драганов, който има 1121 предпочитания и заема второто място, на което беше областният председател на ГЕРБ Георги Кръстев. Той има 1073 преференции, които го изпращат на четвърто място, тъй като третата в листата - Кремена Славова, е събрала с 20 повече от него - 1093. Това означава, че ако Десислава Атанасова предпочете да реализира спечеления и в Разград мандат, Кремена Славова ще стане народен представител заедно с Драгомир Драганов. Вероятността обаче е само теоретична - депутат от Разград, както и досега, ще бъде вторият в листата на ГЕРБ-СДС там Гюнай Хюсмен.
При „Продължаваме Промяната“ няма изненади - първите двама, Николай Събев и Рена Стефанова, запазват местата си. Показателен тук е фактът, че Русе има нов най-харесван политик. Това е Николай Събев с 2249 преференции. Вчера се понесе слух, който може да се квалифицира както като логичен, така и като екзотичен - че е възможно основателят на „Еконт“ и доскорошен транспортен министър да се откаже от мястото си в Народното събрание. Ако това наистина се случи, то ще бъде заето от третия в листата Димитър Недялков. 
Водачът на листата на „Възраждане“ Златан Златанов, за когото на предишните избори имаше хипотеза, че печели мандат, този път наистина го получава.
Неясно е кой ще представлява Русе и областта от „БСП за България“. Ако водачът на листата Иван Иванов реши да се възползва от мандата си в родния Шумен, където също беше начело, ще отвори път за подгласничката си Ивалинка Цанкова.
Депутат от ДПС ще бъде Ализан Яхова.
Осмият мандат отива при „Демократична България-Обединение“. Тук също не е известно дали водачът на листата Надежда Йорданова ще се възползва от него или ще предпочете да влезе в парламента от 23 МИР-София, където също води колоната. Ако избере да стане народен представител от столицата, тя ще освободи мястото, но то няма да бъде заето от втория в листата Иван Станев, а от четвъртия Иван Белчев, който събира 11% от преференциите на гласувалите за ДБ. Една информация вчера обаче като че ли подсказа накъде ще се наклонят везните. В 23 МИР Божидар Божанов и Елисавета Белобрадова се изкачват на второ и трето място с повече преференции от Надежда Йорданова. Към резултата на водача се добавят и гласовете без преференция и тя остава първа, но вероятно ще отстъпи мястото си в София.
Очаква се списъкът на русенските депутати да стане ясен в сряда или в четвъртък, а окончателният му дид - до края на седмицата, когато водачите на две листи ще трябва да изберат откъде влизат в парламента.