Русенската „Булмаркет груп“ разширява бизнеса си за товарни жп превози, закупувайки румънска и сръбска фирма, научи „Утро“ от Младен Станков, който ръководи железопътния бизнес на компанията.
В Румъния групата е сключила договор за придобиване на „Vest Trans Rail“, която към момента държи 5% дял от превозите в северната ни съседка. Сделката е на стойност 17 млн. евро, като се очаква одобрението на румънската Комисия за защита на конкуренцията, за да влезе в сила. „Булмаркет груп“ ще придобие първоначално 80% от компанията, а останалите 20% догодина. 
Към момента русенската група вече има един жп оператор в Румъния, който започна работа през втората половина на 2021 г. - „Юнайтед рейлуейс“, също част от „Булмаркет груп“. Той разполага с 5 локомотива и около 1% пазарен дял. „Vest Trans Rail“ има 35 локомотива и около 400 вагона за горива и генерални товари като метали и цимент. Приходите й за 2021 г. са 17.5 млн. евро, а служителите - 156.
Двете фирми няма да се обединяват, а ще се развиват поотделно. Целта е до 5 години да държим 10% от жп пазара в Румъния, заяви Станков.
В Сърбия „Булмаркет“ е придобила фирмата „Глобул Неолоджистик“, която има издаден лиценз за жп превози, но до момента не е извършвала дейност. През юни там са пратени тестови влакове, като до края на годината компанията трябва да започне пълноценно работа. 
Заради логистичните трудности заради войната и замрелия воден транспорт някои жп товари се увеличават. Други обаче намаляват, тъй като много заводи стават неконкурентни спрямо други пазари и намаляват дейността си. Тези противоположни тенденции общо взето се неутрализират, така че превозваните с жп транспорт обеми се запазват, обясни Младен Станков.