Магистралата Русе-Велико Търново ще бъде финансирана с европейски средства, които ще дойдат по програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027, която беше одобрена вчера от Европейската комисия. Това е първата голяма инфраструктурна програма за България, приета от ЕК, съобщиха от Министерството на транспорта. Бюджетът й е приблизително 1.61 милиарда евро. Средствата ще бъдат инвестирани в едни от най-големите пътни и железопътни проекти у нас, в закупуването на специализирано оборудване във водния транспорт, както и инвестиции за намаляване на вредните емисии от транспорта.
Част от средствата са предназначени за Русе. В пътния сектор е заложено изграждането на дългоочакваната магистрала Русе-Велико Търново. Очакват се инвестиции в пристанището на Русе, както и закупуването на още един драгажен кораб. Ще бъде закупен и нов маркиращ кораб, който ще се използва за брегова и плаваща сигнализация по река Дунав, с оглед повишаване на безопасността на корабоплаването.
По програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027 се предвижда още изграждането на тунела под Шипка и завършването на АМ „Струма“. 92 милиона лева са отделени за зарядна инфраструктура за алтернативни горива по републиканската пътна мрежа и в пристанищата. Целта е да се насърчи поетапното изтегляне от употреба на автомобилите с петролни двигатели и замяната им с електромобили.